hirdetés

Olyan nők emlékére nyitnak múzeumot Tajpejben, akiket szexrabszolgaságba kényszerítettek a japánok a II. világháború idején.

taipei szexrabszolgák

Az intézményt Nagymamák múzeuma névre keresztelték el, mert még sokan ma is élnek az áldozatok közül. A múzeum megnyitásával az a cél, hogy megőrizzék az utókor számára az egykor kiszolgáltatott nők szomorú történeteit, sorsuk alakulását. Azt szeretnék elérni, hogy a történelem e fejezete ne merüljön feledésbe – mondta a kezdeményezésről Kang Su-hua, a Tajpeji Nőmentő Alapítvány igazgatója szerdai tájékoztatóján.

A Tajvanon a maga nemében egyedülálló múzeum alapítói elmondták, hogy a fényképek, videók, dokumentumok közzétételével nem a gyűlöletkeltés a céljuk, hanem a történelmi tények rögzítése, a nők jogainak hangsúlyozása.

Az alapítvány 25 éve kezdett segíteni az egykori szexrabszolgák mentális problémáinak feldolgozásában, egyben az igazságkeresésben, a Japántól történő kártérítés követelésében. Az elmúlt több mint két évtized során számos első kézből származó egyedi történetet rögzítettek interjúk formájában.

A kiválasztott két és fél szintes régi épület, amely majd otthont ad az állandó kiállításnak, mintegy 500 négyzetméteren terül el. Működtetői találkozókat, szemináriumokat is terveznek majd itt. A múzeum táblájának avatását március 8-ára, a nemzetközi nőnapra tervezik. A nagyközönség szeptembertől mehet be.

A 2. világháború idején több mint 2 ezer tajvani nőt kényszerített szexrabszolgaságra a japán császári hadsereg. Mára mindössze hárman élnek azok közül, akik vállalták, hogy nyíltan beszélnek az egykor velük történtekről.