hirdetés

Nagy bajban van az egyiptomi író Ahmed Naji. Bepanaszolta egy olvasó, hogy szívpanaszokat okozott neki, amikor elolvasta a szexuális tartalmú részleteket.

ahmed-naji2

Két év börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy egyiptomi írót azután, hogy „szexuális tartalmú” részletek jelentek meg művéből a sajtóban. Egy állampolgár tett feljelentést, mondván, az írás megzavarta a nyugalmát és szívpanaszokat okozott számára. A szerzőt, Ahmed Najit első fokon felmentették, de az ügyészek fellebbeztek. Neves egyiptomi írók szerint ez a döntés támadás a szólásszabadság ellen. Egy ismert egyiptomi publicista arról írt: Abdel Fattáh esz-Szíszi uralma semmiben nem különbözik attól az iszlamista hatalomgyakorlástól, amit éppen ő döntött meg.

Az államotok és az intézményeitek, úgy, mint az elődjeiteké, gyűlöli az értelmiséget, a gondolatot és a kreativitást, és csak a hipokritákat és behízelgőket viseli el – közölte Ibrahim Eissa az egyik egyiptomi napilapban.

A regényrészletet egyébként épp egy állami kiadású irodalomkritikai lapban tették közzé, melynek szerkesztőjét pénzbüntetésre ítélték. Az még nem biztos, hogy az írónak valóban börtönbe kell vonulna, még van lehetősége fellebbezni.

(Forrás : BBC)