hirdetés

Mozogj a stroke ellen!
2016-06-20 09:47

Egy amerikai kutatás újabb bizonyítékkal szolgált a testmozgás jótékony hatásaira, miután kimutatta, hogy azok a felnőttek, akik középkorukban fizikailag jó állóképességűek, idősebb korukban az agyvérzés jelentősen alacsonyabb kockázatának vannak kitéve.

odőskori mozgás-peakshop.hu

Dr. Ambarish Pandey, a Texasi Egyetem orvosi karának a Stroke című szaklapban megjelent tanulmányának vezető szerzője azt reméli, hogy a friss eredmények arra ösztönzik majd a felnőtteket, hogy többet mozogjanak.

Mindnyájan halljuk, hogy a mozgás jó tesz nekünk, ennek ellenére sokan még mindig nem mozognak – mondja dr. Pandy.

Azt reméljük, hogy az agyvérzéshez hasonló halálos betegségek megelőzésével kapcsolatos objektív adataink segítenek arra motiválni az embereket, hogy elkezdjék a testmozgást, és megőrizzék jó fizikai állóképességüket.

Kutatásukhoz a szakértők 19 815 felnőtt adatait elemezték, akik az 1970–2009-es Cooper Center Longitudinális Tanulmányban vettek részt. Amikor a résztvevők 45–50 évesek voltak, alávetették magukat egy standardizált futópados vizsgálatnak, amely szív- és légzőrendszeri egészségi állapotát tesztelte. A szív- és légzőrendszeri (kardiorespiratorikus) fittség azt mutatja, milyen mértékben képes a szív és a tüdő oxigénnel ellátni az izmokat tartós fizikai terhelés alatt, és mennyire hatékonyan képesek az izmok felhasználni ezt az oxigént. Minél magasabb egy személy szív- és légzőrendszeri fittsége, annál jobb az általános állóképessége.

A futópados teszt eredményei alapján a kutatók három részre osztották a résztvevőket: alacsony, közepes és magas szív- és légzőrendszeri fittséggel rendelkezők csoportjaira.

Azokhoz az alanyokhoz viszonyítva, akik 45–50 éves korukban a legalacsonyabb kardiorespiratorikus fittséggel rendelkeztek, a legmagasabb szív- és légzőrendszeri fittséggel rendelkező résztvevőkre 65 éves koruk után az agyvérzés 37 százalékkal alacsonyabb kockázata leselkedett. Ráadásul a jobb állóképesség és az agyvérzés csökkent kockázata közötti összefüggés más lehetséges hozzájáruló tényezők, például a magas vérnyomás, a 2-es típusú diabétesz és a pitvarfibrilláció számításba vétele után is megmaradt.

(Fotó: Peakshop, forrás: betegszoba.hu)