hirdetés

Sokan teszik fel azt a kérdést, hogy vajon tényleg megéri-e mosogatógéppel mosogatni, ha egyszer az áram díja folyamatosan emelkedik. Sokan úgy vannak vele, hogy inkább kézzel elvégzik a munkát, hiszen így költséget tudnak megtakarítani. Azzal viszont nem számolnak, hogy bár az áram drágul, a víz sincs ingyen. 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy vajon tényleg megéri-e mosogatógépet használni, vagy érdemesebb inkább visszatérni a hagyományos kézi mosogatáshoz. 

A kézi mosogatás költségei

Az onlineMárkaboltok mosogatógépei nem véletlen népszerűek, hiszen az elmúlt évtizedekben a készülékek nagyban megkönnyítették a mindennapi életünket. Más kérdés, hogy vajon a nagyobb beruházás megéri-e annyira, hogy utána olcsóbban jövünk-e ki, mintha kézzel mosogatnánk. Az biztos, hogy utóbbi folyóvízben higiénikus, így a legtöbb ember csupán a vizet és a mosogatószert venné alapul, mint költség. Ez igaz, azonban gondolni kellene a meleg víz előállításához szükséges áramra is. 

A legtöbb csapon 10-12 liter víz folyik át percenként. A mosogatógépek nagy része 9-10 liter vízzel mosogat el 10-14 terítéket. Ha összeszámoljuk, akkor kézi mosogatásnál nagyjából egy perc alatt elfolyik ugyanennyi. Ennyi idő alatt pedig valljuk be, nem lehet elmosogatni, még két tányért sem, nemhogy 12-t.

Az eredmény tehát, hogy kézi mosogatás során sokkal több vizet használunk el, mint a háztartási készülék. Itt a legmagasabb költség a víz felmelegítése, ami esetében nagyjából 1 m3 víz esetén 600 forinttal számolhatunk. A matek könnyen kijön, tehát egy liter víz felmelegítéséhez 0,6 forintra van szükség, amihez hozzájön a csatornadíj és társai.

A számlákból kiderül, hogy egy liter víz felmelegítése 1,5 forintba kerül. Napi kétszeri mosogatás esetén, amikor 10 percig folyik a víz, 120 liter is elfolyhat, ami a víz árával együtt naponta 360 forintot jelent. 

Mennyibe kerül mindez mosogatógéppel?

Vegyünk egy átlag mosogatógépet, ami nagyjából 10 litert fogyaszt 13 teríték elmosogatása során. Ez 6 forintos vízdíjat jelent. Amennyiben a gép napi szinten megy és hozzávesszük a ciklusok fogyasztását, az áramdíjat és minden egyebet, akkor egy 13 terítékes program, ahol a gépet telepakoljuk, 62 forintba kerül. Ez jóval kevesebb, mint a fent említett kézi mosogatásnál elhasznált 360 forint. 

Persze itt is bele kell venni a mosogatószert, hiszen erre mind a két megoldásnál szükség van, az pedig teljesen egyedi, hogy ki és mit használ. Bár hozzá kell tenni, hogy az egyes készülékek nem ugyanannyi áramot vesznek fel egy-egy mosogatás közben, de általánosságban akkor is elmondható, hogy a mosogatógép használata jóval költséghatékonyabb. 

Hosszabb távon olcsóbb megoldás

Meg kell említeni azt a tényt is, hogy a háztartási berendezés nincs ingyen. A készülékek ára emelkedik, így nagyjából 130-180.000 forintból vásárolhatunk meg egy minőségibb gépet. Hiába emelkedik azonban az áram díja, a mosogatógép üzemeltetése akkor is olcsóbb és hatékonyabb, mintha kézzel végeznénk el a feladatot.