hirdetés

Tendzin Gyacó, azaz a dalai láma látogatása meglehetősen érzékenyen érintette Mongólia hatalmas szomszédját, Kínát, amely a dalai láma korábbi vizitjeit ideiglenes határzárral és a Pekingből induló járatok törlésével bosszulta meg. A tibeti vallási vezető különleges szútrák alá helyezett egy kínai sportberuházást.

lama-dalaiPeking figyelmeztetése ellenére Mongóliába utazott a dalai láma a hétvégén, hogy négynapos látogatása során helyi buddhista vezetőkkel és híveivel találkozzon.

A száműzetésben élő tibeti vallási vezető ezrek előtt beszélt a materializmusról a Gandan kolostorban szombaton, míg vasárnap különleges szútrák védelme alá helyezett egy kínai segélyen, kínai vállalatok által felépített sportlétesítményt.

Tendzin Gyacó látogatása meglehetősen érzékenyen érintette Mongólia hatalmas szomszédját, Kínát, amely a dalai láma korábbi vizitjeit ideiglenes határzárral és a Pekingből induló járatok törlésével bosszulta meg.

A kínai külügyminisztérium közleményében adott hangot elégedetlenségének. Eszerint Mongóliának „hatékony eszközök életbe léptetésével kellene semlegesítenie a dalai láma látogatásának negatív hatásait, hogy megakadályozza a kínai–mongol kapcsolatok egészséges fejlődésének elakadását”.

A gazdasági visszaeséssel küzdő mongol vezetőknek mindennél fontosabb a jó viszony Kínával, amelytől 4,2 milliárd dolláros (csaknem 1200 milliárd forintos) kölcsönt remélnek. Kína emellett Mongólia kiemelt kereskedelmi partnere, amely a mongol exportcikkek nagyjából 90 százalékát vásárolja fel.