hirdetés

Mit tesz az ember, ha fáradt? Iszik egy csésze jó erős kávét. A nagy mennyiségű koffein – mint tudjuk – sokkal többet árt, mint használ. De mit tegyünk, ha úgy érezzük napközben, hogy egy ültő helyünkben mindjárt elalszunk? Cikkünkben hasznos alternatívákkal kínálunk megoldást azoknak, akik hosszan tartó energikusságra vágynak.

fáradtság

Dió

Mire emlékeztet a dió formája? Persze hogy az emberi agyra! Nem véletlenül mondják azt, hogy a természet a legjobb patika. A diófélékben található magas tápanyag- és energiatartalom kiváló megoldás fáradtság ellen. A magnéziumban gazdag – nem mellesleg finom – rágcsálnivaló pozitív hatását szinte azonnal érezhetjük. Érdemes azonban odafigyelni az ízére, hiszen ha keserű, akkor az annak a jele, hogy a termésben káros oxidációs folyamatok indultak el.

Spenót

Gyermekkorunkból emlékezhetünk Popeye-re, a tengerészre, aki ha egy kis extra erőre volt szüksége, felnyitott egy adag spenótkonzervet. A különleges növény valóban energiát ad: K-vitamin, A-vitamin-, mangán, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium, kálium, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin – csak néhány létfontosságú elem, ami a parajban megtalálható.

Tojás

Bizony, a tojás is kiváló fáradtság ellen. A benne található protein és B-vitamin segít abban, hogy a bevitt táplálékból energiát tudjunk nyerni.  Készítsünk egy finom spenótfőzeléket, feltétként pedig együnk hozzá főtt tojást. (Most egyúttal ebédtippet is adtunk holnapra.)

Gyümölcsök

A sorból persze nem hiányozhatnak a friss gyümölcsök sem. „Mindennap egy alma az orvost távol tartja!” – a kedves mondóka nemcsak ritmusa, hanem igazságtartalma miatt is megjegyzendő. A téli időszakban együnk minél több C-vitaminban dús finomságot is: narancs, kivi, mangó, mandarin. „Aki elegendő mennyiségű C-vitamint és más vitaminokat fogyaszt, az legalább 25 egészségében leélt évvel hosszabbítja meg az életét!” – mondta egykor Linus Pauling Nobel-díjas kémikus, aki Szent-györgyi Alberthez hasonlóan matuzsálemi kort élhetett meg. Egy próbát megér a tanácsa, ugye?

(Forrás: Betegszoba.hu)