hirdetés

Cseréptető. Sokáig a gazdag porták kiváltsága volt, később elterjedt, majd mindenféle anyaggal próbálták leváltani, valójában azonban sosem sikerült.

 

Szép megjelenésének, praktikus felrakhatóságának és időtálló kivitelezésének hála, ma a cserép az egyik legjobb megoldás.

A hetvenes évek kudarca

A hetvenes években a palatető hatalmas népszerűségnek örvendett. Mára sajnos ezek a tetők közel ötven év távlatából alaposan megértek a cserére. A pala megrepedezett, mohásodott, ráadásul sokszor azbesztet tartalmazó anyagokat is használtak a szigeteléshez. A palatető elbontása és szakszerű lerakása ma már hatalmas összegeket emészt fel.

Léteznek megoldások, amelyekkel a palatető élete meghosszabbítható – rá lehet burkolni, illetve speciális bádoglapokat is helyezhetünk rá. Hosszú távon az egészség érdekében azonban a legcélszerűbb sajnos a csere. Ugyanez a helyzet a régi házak kerámiacserepeivel is. Bár a cserepezés akár nagyon nagy területen is megbontható és visszaépíthető, amikor egy tető már nagyon elöregedett, célszerű teljes korszerűsítésben gondolkozni.

Milyen alternatívák léteznek?

Ma ma már nem csak kiváló minőségű cserepek érhetőek el. A gyártól általában komplett tetőfedési rendszereket kínálnak. Ezek nem ritkán a lécezéstől a szigetelésen át az erecsetornáig sok mindent magukban foglalnak. A tetőfedő rendszerek használata azért éri meg különösen, mert könnyen tervezhetők a költségek, és az eredmény is szinte garantált.

Az egyik legmodernebb megoldás a betoncserép. Ezek ma már szinte kizárólag az anyagukban különböznek, egyik sem jobb vagy praktikusabb a másiknál. A legfontosabb szempont általában az ár, illetve a termékekre vállalt garancia. Érdemes olyan cserepet választani, amelyre a gyártója több évtizedes garanciát vállal.

Hol érdemes vásárolni?

A különböző boltok és lerakatok árai között hatalmas különbségek lehetnek. Mivel ma már annyiféle szín- és formaváltozat áll rendelkezésre, szinte lehetetlen észben tartani az árakat. A legjobban talán az online rendeléssel járunk. Léteznek különösen megbízható, erre szakosodott cégek, például a Tetőfutár.hu, amely akár szállítással együtt is jó áron képes biztosítani a megfelelő mennyiségű anyagot.

Ha tetőfedési rendszerben gondolkodunk, érdemes minden elemet ugyanattól a cégtől megrendelni. Míg a hagyományos tüzépek nem mindig tartanak a kínálatban minden elemet, például a szükséges bádogszerelvényeket, addig online rendelésnél ezzel nem lehet probléma.

Ha egy kis időt szánunk annak felkutatására, hol kapható a legolcsóbban, hivatalos forrásból az általunk választott anyag, szép összeget spórolhatunk meg. Érdemes a nagyobb márkákhoz ragaszkodni, a termékgarancia ugyanis – igaz, remélhetőleg évtizedek múlva – nagyon hasznos lehet.