hirdetés

170-nél is több vaddisznó pusztulhatott el Budakeszin sertéspestis következtében. A párosujjú patások a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, a Disznóskert nevű  erdőrészen hullottak el, az erről szóló kérdésre pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megerősítette az értesülést. Az Esti Újság úgy tudja BAZ megyében a kilőtt vadakat, főleg a vaddisznókat már ellenőrzésre le kell adni olyan nagy a baj.

 

Valóban találtak elhullott vaddisznókat a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén. Az állategészségügyi szolgálat haladéktalanul megkezdte a vizsgálatot, az még folyamatban van, eredménye a későbbiekben várható. Valóban erős a gyanú az ASP megjelenésére, mivel az elmúlt hetekben több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik ASP-vel súlyosan fertőzött országból érkeztek. Az országos főállatorvos elővigyázatosságból, a vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan, elrendelte az érintett területen a vaddisznó hullák fokozott keresését. Ez zajlik jelenleg – hangzik az állami szervezet válasza.

A Nébih szeptember 3-án figyelmeztetett, hogy laboratóriumi vizsgálatok ASP jelenlétét igazolták több, a Tisza mentén talált vaddisznótetemben. Az új esetek, valamint a Tisza mint közvetítő forrás jelentette kockázat miatt a nemzeti klasszikus sertéspestis és afrikai sertéspestis szakértői csoport több terület kockázati besorolását magas kockázatúról fertőzöttre módosította augusztus 28-i ülésén.  A döntés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az M3-as autópályától délre fekvő, valamint további Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadgazdálkodási egységeket érintett. Szintén több vadgazdálkodási egységet szigorúan korlátozott területté nyilvánított a szakértői csoport.

A vadászoknak a kilőtt vadakat már nyár óra le kell adniuk ellenőrzésre. Az eddigi tapasztalatok szerint szinte minden egyes kilőtt vadban kimutatták a sertéspestist.