hirdetés

Minden évszaknak megvan a veszélye a fogakra, így most a nyarat vesszük górcső alá.

 

Mire kell figyelni, ha nyáron is szeretnénk elkerülni a fájdalmat, továbbá egészséges fogakat szeretnénk?

 

Hideg italok minden mennyiségben

 

A leggyakoribb hiba a nagy forróságban, hogy jéghideg italokat fogyasztunk megállás nélkül. Ez több okból sem jó, hiszen könnyen felső légúti megbetegedéshez vezethet, arról nem is beszélve, hogy a szervezetet is alaposan megdolgoztatja. Érdemi hatása nincs a meleg ellen, hiszen csak pillanatnyilag esik jól, utána csak még jobban melegünk lesz, mint előtte volt.

 

Fogak szempontjából sem a legjobb választás, mivel a fognyaki érzékenység elsődleges kiváltó oka a hideg és a forró ételek és italok. Nem kellemes érzés, így jobb vigyázni vele.

 

Tehát nem csak a fogak miatt érdemes kerülni a jéghideg italokat, hanem az egészségünk miatt is, hiszen ki szeretne tüsszögve, orrfolyósan ülni otthon, míg mindenki más a strandon aszalódik?

 

A savas gyümölcsök

 

A nyár a legjobban a gyümölcsök fogyasztásának kedvez. Hiszen rengeteg hazai finomság vár a piacok és boltok polcain, aminek lehetetlen ellenállni. A cukortartalmuk kedvez a plakkok kialakulásának, a baktériumok által lebontott cukrokból készült savak pedig előszeretettel támadják a fogzománcot.

 

A gyümölcsök alapvetően savasak, így mindenképp érdemes odafigyelni, hogy ne azonnal mossunk fogat étkezés után. Amúgy is aranyszabályként kell azt megjegyezni, hogy evés után 20-30 percig ne nyúljunk a fogkefe után.

 

Nasik

 

Nyáron az ember megengedőbb, hiszen nyaral, és egyébként is. Egy fagyi, egy zacskó chips, egy kocka csoki és sok más finomság, ami mind potenciális veszélyforrás a fogakra nézve.

 

Az pedig főleg, ha este kimarad a fogmosás az utolsó falat étel után. Ilyenkor a baktériumok egész éjjel dolgozhatnak, és hamar fogszuvasodás lehet a történet vége. Éppen ezért, ha már nyár van és nassolunk, legalább a fogápolás legyen rendben.

 

A jég rágása

 

Ki ne gondolkodott volna már el a jéghideg limonádé után maradt jég elrágcsálásán? Ugye, hogy nem egy idegen ötlet? Ellenben nagyon káros a fogakra nézve. Egy rossz mozdulat, és akár le is törhet a fogunk, arról nem is beszélve, hogy ha érzékeny, akkor alaposan meg is fájdulhat. Mondjuk akkor biztosan nem tesszük újra, mert kegyetlenül fájdalmas élmény.

 

Sportolás, mint veszélyforrás

 

A sportok egészséges voltának mond ellent, hogy veszélyes a fogainkra nézve. De sajnos bármilyen sport közben eshetünk olyan szerencsétlenül, aminek következtében meglazulhat vagy éppen kieshet egy fogunk. Éppen ezért nagyon ajánlott a fogvédő alkalmazása, ha olyan mozgásra készülünk, aminél fennáll az esés kockázata.

 

Érdemes megfogadni a fenti tanácsokat, és akkor biztosan nem a fogorvosnál telik el a nyár.