hirdetés

A fejfájás gyakori probléma, amit mindenki megtapasztal élete során néhányszor. Egyeseknél azonban a fejfájás folyamatosan jelen lehet az életükben, amit többek között a kiegyensúlyozatlan étrend is okozhat. Még migrénes fejfájást is okozhat a nem megfelelő étrend.

fejfajas etkezes

Egy kiegyensúlyozott és rendszeres étrend segíthet a vércukorszintedet stabilan tartani. Kutatások szerint a proteinhiány gyakran okoz fejfájást. Eszerint az alacsony vércukorszinttel rendelkező emberek sokkal erősebb migrénes fejfájástól szenvedtek, mint kevésbé alacsony vércukorszintet elérő társaik. Azok a páciensek, akik a vizsgálat során betartották a magas szénhidrát-diétájukat, emelték a napi protein és cukorbevitelüket, javulást tapasztaltak a fejfájás terén.

A proteinhiány B12-vitaminhiányt is okozhat, aminek vérszegénység a következménye, mivel ilyenkor a szervezet nem képes elég vörös vértestet termelni. Ettől általában fáradékonyak leszünk, mivel nem jut elég oxigén a vérünkbe. A fejfájás a kevés vörösvértest tünete is lehet.

Bár a több protein fogyasztása segíthet a fejfájás megelőzésében, a túl sok állati eredetű proteint fogyasztása éppen úgy vezethet migrénes fejfájáshoz, mint annak hiánya.

Azonban nemcsak a helytelen étrend okozhat problémát, egy másik kutatás eredményei szerint vannak olyan élelmiszerek, amelyek szerepet játszhatnak a migrénes fejfájás kialakulásában. Természetes alkotóelemeik közül az aminok, ezen belül is főként a tiramin tehető felelőssé a migrénes rohamok kialakulásáért. A tiramin olyan nitrogéntartalmú szerves vegyület, amely természetes formában megtalálható egyes élelmiszerekben, és a szervezetben felhalmozódva az erre fogékonyaknál immunválaszként kínzó fejfájást okozhat. Főként a hosszan érlelt vagy savanyított termékekben, például az érett sajtokban (brie, cheddar, stb.), a szalámikban, savanyúságokban található nagy mennyiségű tiramin, de előfordul a mogyoró- és babfélékben, az avokádóban és a banánban is. De a mogyoró-és babfélék, a bor, az avokádó, sőt egyes sajtok is tartalmaznak ilyen vegyületeket.