hirdetés

Valami komoly dolog történhetett. Augusztus 31-ei hatállyal felmentését kérte Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára. Az államtitkár személyes és családi okok miatt távozik. Mindez azért is érdekes, hisz pár nappal lemondása elött arról posztolt közösségi oldalán Zombor államtitkár nagy lelkesen, hogy folynak az egyeztetések a szakszervezetekkel az egészségügyi munkavállalók kedvezőbb feltételeinek ügyében.

zombor gábro-168 óra

A közlemény szerint Zombor Gábor személyes és családi okokra hivatkozva távozik. Az egészségügyért felelős államtitkárságot ideiglenesen Beneda Attila helyettes államtitkár irányítja. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hamarosan javaslatot tesz a miniszterelnöknek az egészségügyi államtitkár személyére vonatkozóan. Balogh Zoltán miniszter sajnálattal vette tudomásul, hogy egy nagy szakmai tudással rendelkező szakember távozik az egészségügy éléről. – olvasható az Emmi közleményében.

Balog Zoltán 2014 júniusában, az új kormány alakításakor kérte fel egészségügyért felelős államtitkárnak Zombor Gábort. Az államtitkár 2006 óta országgyűlési képviselő a Fidesz frakciójában, 2014 májusától az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke.

A Magyar Orvosi Kamara közleményében azt írta: váratlanul érte őket az egészségügyi államtitkár lemondása. Egyúttal kiemelték: értékesnek és előremutatónak tartják az elmúlt csaknem másfél év során az egészségügy helyzetének javulását célzó folyamatos, közös munkát. A MOK megköszönte Zombor Gábornak a kollegialitását, együttműködését. Remélik, hogy távozásával a megkezdett közös munka, annak iránya és lendülete nem törik meg, mivel – mint írták – a változatlanul nehézségekkel küzdő egészségügy számára a töretlen folytatás kulcsfontosságú”.

Az egészségügy rendszerén belül a prioritások és a források meghatározása 25 éve várat magára. Ezt, ha úgy tetszik a jelenlegi kormányt is bíráló mondatot idén júniusban, egy budapesti konferencián az egészségügyért felelős ex-államtitkár mondta.

Vajon mi történhetett pár nap alatt.