hirdetés

Mégiscsak nem hiába szólt a Greenpeace. Nem véletlenül harsogtak. Valóban mérgező paprikákat találtak több áruház polcain. Az eddigi vizsgálatok alapján a mérgező paprikát egy szentesi kertészetből szállították. A termelő akár több millió forintos bírságra is számíthat.

 paprika greenpeace

 Az eltelt majdnem három hét miatt a vizsgálatok a gyorsan bomló diklórfosz használatát sem kizárni, sem megerősíteni nem tudták, de a klórfenapír jelenlétét kimutatták – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága.

A Greenpeace olyan étkezési paprikát talált néhány áruházláncnál, amely betiltott permetszert tartalmazott, a kifogásolt minták közül egy a szentesi DélKerTésztől származott, ahová számos termelő szállít. A Nébih április 1-jén mintát vett a szóba jöhető gazdáknál, egy szentesi kertészetében találták meg a klórfenapírt tartalmazó terméseket. Ebből az anyagból kilogrammonként 0,01 milligramm a megtűrt maradvány határértéke. A szóban forgó kertészetből három mintát vettek, ezekben ennek háromszorosát, ötszörösét és hatszorosát mutatták ki. A közlemény hangsúlyozza: a hatóanyag mennyisége nem okoz egészségkárosodást. A hatóság intézkedett az érintett paprikatételek forgalomba hozatalának megtiltásáról, és megindította a hatósági eljárást. A termékvisszahívások folyamatban vannak.

Azt, hogy pontosan mekkora mennyiségről van szó, a hatóság jelenleg is vizsgálja. Az érintett, nem engedélyezett növényvédő szert használó termelő akár több tízmillió forintos bírságra számíthat. A gazdát a Dél-Magyarország kereste telefonon, de nem érte még el.

Az továbbra sem világos, hogy hogyhogy nem vette észre egy hivatalos, állami hatóság sem, egy földművelésügyi agrár ellenőrző szervezet sem, hogy a boltokba kerülő paprikák mérgezettek ? Azaz tiltott permetező szert tartalmaznak ? S vajon miért egy Greenpeace veszi ezt észre?

(Fotó: vs.hu )