hirdetés

Egy német orvosokból álló csoport „Blanke Bedenken”, azaz „Meztelen Aggodalmak” néven szervezett internetes tiltakozást. A résztvevők célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az egészségügyi dolgozók számára nem áll rendelkezésre elegendő védőfelszerelés. Azaz nemcsak Magyarországon nem jut mindenhova megfelelő védelmet adó KN95-ös maszk.

A német orvosok különös módját választották a tiltakozásnak. Meztelenül fotózkodnak és töltik fel ezeket a Meztelen Aggodalmak címűoldalra. Az orvosok különböző kreatív megoldásokkal takarják magukat.

Egyikük arról beszélt, hogy veszélyben érzik magukat a munkájuk során, és kéréseik hónapok óta süket fülekre találnak a döntéshozók körében.

Egy másik sebész orvos úgy fogalmazott: őt sebek összevarrására képezték ki, miért kellene akkor most saját magának arcmaszkot varrnia ?

Az akciót egy francia orvos inspirálta, aki korábban szintén meztelenül állt kamera elé.

Magyarországon is panaszkodnak az orvosok, hisz emlékezzünk rá, amikor egy egyszerű sebészeti védőmaszkot kaptak a háziorvosok, vagy a frontvonalban dolgozó kórházak alkalmazottai, akiknek ilyenben kell műteni akár a koronavírusos betegeket is. A már valami védelmet biztosító KN95-ös maszkokat, alig alig kaptak. Sőt ezen maszkok árusítását az Országos Tiszti Főorvos pár hete megtiltotta a gyógyszertáraknak, ami érthetetlen, hisz ezzel a magukat védeni próbáló, aggódó állampolgárok egyenesen el lettek zárva attól, hogy védekezhessenek a koronavírussal szemben. Ezen maszkok ugyanis képesek szűrni a vírust.