hirdetés

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az egyes webáruházakban és néhány gyógyszertárban kapható ezüsttartalmú készítmény káros hatásaira figyelmeztet. Ezek a szerek bizonytalan minőségűek, nem garantált sem az összetételük, sem a tisztaságuk. Ezért az OGYÉI a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordul – írták közleményükben.

kanalas orvosság

Kockázatnak teszi ki magát az, aki nem bizonyított hatású ezüstkolloid készítményeket választ engedélyezett gyógyszerek helyett – figyelmeztet az OGYÉI annak kapcsán, hogy egyre több webáruház kínál ezüstkolloid oldatot a lakosság számára. Az intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a forgalmazók közül jó néhány cég egészségi állapotra vonatkozó, nem bizonyított jótékony hatást, illetve gyógyhatást tulajdonít termékeiknek, a webáruházakban és néhány patikában megvásárolható ezüstkolloid készítmények ráadásul bizonytalan minőségűek, nem garantált sem az összetételük, sem a tisztaságuk.

Mint írják, ezüstkolloid hatóanyagot tartalmazó készítményeket a felhasználás céljától függően elvileg gyógyszerként, vagy – helyi alkalmazás esetén – kozmetikumként kellene engedélyeztetni, regisztrálni, ám ilyen irányú kérelem egyetlen gyártótól sem érkezett a hatósághoz. Élelmiszerként vagy étrend-kiegészítőként nem hozható forgalomba, így az intézet sem jegyzett be ilyen összetételű terméket.

Az ezüstkolloid alkalmazásának súlyos mellékhatásai lehetnek. Az emberi szervezetbe beépülve ezüstmérgezést, úgynevezett argiriát okoz, amely a bőr, belső szervek, köröm, fogíny kékesszürkés elszíneződésében mutatkozik meg, ami nem kezelhető, állandósult állapot, bár nem halálos. Mindemellett neurológiai tünetek, epilepsziás rohamok, vesekárosodás, gyomorpanaszok, fáradtság, bőrirritáció jelenhet meg.

A GVH legutóbb tavaly, 2015 decemberében egymillió forintnyi bírságot szabott ki egy kolloidoldatokat forgalmazó cégre. A társhatóságok jogkörükben eljárva kivizsgálhatják és szankciókkal sújthatják azokat, akik az engedélyhez kötött készítmények forgalmazásának feltételeit figyelmen kívül hagyják – emlékeztetnek.

Az ezüstkolloid nem új találmány, sebészeti alkalmazását Carl Benno Credé (1847–1929) 1896 körül vezette be a terápiás gyakorlatba, a „hivatalos” magyar orvostudomány gyakorlatilag azonnal átvette az eredményeket. A korabeli orvosok folyamatosan kutatták az ezüstsók antibakteriális hatását, ugyanakkor a lehetséges mellékhatásokat sem titkolták el. A sebkezelésen túl az ezüstkolloid intravénás alkalmazásával még a himlő és a pestis kezelését is megkísérelték. Az ezüstkolloid később fokozatosan kiszorult a gyógyászatból, helyét korszerűbb szerek vették át, de teljesen sosem tűnt el. Bár a mai napig vitatott az orvosok körében gyógyászati hatása.