hirdetés

Teljesen uniszex lehet az amerikai hadsereg. Így az elitegységektől kezdve a tengerészgyalogságig bárhol szolgálhatnak hölgyek, ha alkalmasak. Történelmi jelentőségű döntést hozott ugyanis a US Army vezetése arról, hogy megszüntet mindenféle korlátozást a női alkalmazottak katonai szerepvállalását illetően – jelentette be Washingtonban Ashton Carter amerikai védelmi miniszter.

női katonák-afp

A nők mostantól az amerikai hadseregben kivétel nélkül bármely területen alkalmazást kaphatnak,bármely feladatot elláthatnak, amennyiben megfelelnek az annak ellátására megszabott feltételeknek – mondta a Pentagonban tartott sajtóértekezleten a miniszter, utalva elsősorban az adott területen megkövetelt fizikai erőnlétre. A korlátozásokat feloldó döntést hosszú évek óta tartó vizsgálatok előzték meg, s ezek lassan csaknem az összes fegyvernem vezetőjét meggyőzték. Az amerikai fegyveres erők vezérkari főnöke, Joseph Dunford tábornok azonban a tengerészgyalogság bizonyos egységeinél szerette volna fenntartani a nők alkalmazásának tilalmát. Dunford, aki korábban az amerikai tengerészgyalogság parancsnoka volt, azt szorgalmazta, hogy a nőket továbbra is tartsák távol egyes frontvonalbeli feladatoktól. Érvelése szerint bizonyos tanulmányok azt sugallják, hogy a nemi szempontból vegyes harci egységek kevésbé hatékonyak, mint a kizárólag férfiakból álló csoportok.

A mostani döntés bejelentése annak bizonyítéka, hogy vezérkari főnök álláspontja alulmaradt a hadsereg többi fegyvernemének vezetője, illetve a védelmi miniszter véleményével szemben. Ashton Carter októberben Szicíliában állomásozó amerikai csapatok előtt már egyértelműen kijelentette: meggyőződése, hogy az egész amerikai lakosságból kell újoncokat toborozni, márpedig az amerikaiak fele nő.