hirdetés

A USS Connestoga még 1921-ben tűnt el 56 fős legénységével, azóta nem tudtak róla semmit. Most San Franciso partjainál találták meg az amerikai vontatóhajót, de emberi maradványokat nem láttak rajta.

uss connestoga

Az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) és az amerikai haditengerészet szerint a USS Conestoga nevű hajót hatvan méter mélyen, a Farallon-szigetek közelében találták meg. A haditengerészet szerint ezzel megoldódott az amerikai haditengerészet egyik legnagyobb hajózási rejtélye.

A hajó 1921. március 25-én indult el a San Francisco-öbölből Hawaii felé menet. A haditengerészet hetekkel később kezdte el keresni, mert a hajó nem érkezett meg céljához. A roncsnak semmi nyomát nem látták, pedig több százezer négyzetkilométernyi területet átvizsgáltak.

A NOAA munkatársai jóval később, 2009-ben roncsdarabokat vettek észre a Farallon-szigetek közelében. A vizsgálatok mostanra kiderítették, hogy az USS Conestoga maradványait látták. A tudósok szerint a hajó valószínűleg viharba keveredett, és egy öbölben keresett menedéket.

A hajóroncs szinte teljesen épen maradt, és benőtték a tengeri rózsák. Emberi maradványokat nem láttak benne.

Az ötvenméteres acélhajót, 1903-ban bocsátották először vízre. Eredetileg azért épült, hogy szénuszályokat vontasson a Philadelphia and Reading vasúti társaságnak. 1917 szeptemberében, amikor az Egyesült Államok bekapcsolódott az első világháborúba, a Conestoga az amerikai haditengerészethez került.

A NOAA több éven keresztül vizsgálja majd San Francisco partjait, hogy megtalálja az ott heverő nagyjából 300 hajóroncsot.