hirdetés

A valaha megtalált fekete szarvasgombák legnagyobbikát egy ausztrál farmer kutyája ásta ki a gazda földjén. A másfél kilós példányt nem tervezi eladni tulajdonosa, pedig annak piaci értéke 603 ezer forint.

szarvasgombaAz eddigi legnagyobb fekete szarvasgombát 2012-ben találták Franciaországban, az 1,227 kilós volt.

A mostani ausztráliai rekorder példány 1,511 kilogramm súlyú, a Viktória államban lévő Woori Yallockban egy szarvasgomba-tenyésztéssel foglalkozó farmer, Stuart Dunbar bukkant rá.

A férfi a melbourne-i 3AW rádióállomásnak elmondta: birtokán éppen azon fáradozott, hogy megvédje a gombákat a szokatlanul meleg időjárástól, amikor szarvasgomba-kereső kutyája rábukkant a rekordméretű gombára. Bár annak értéke 2200 amerikai dollár (603 ezer forint), Dunbar magának akarja megtartani azt.

Sóban tartósítom, és magamnak megtartom. Íze és aromája, illetve ritkasága miatt értékes ennyire a szarvasgomba. Elegendő 3-5 grammnyit adni az ételhez, hogy az felejthetetlen legyen – hangoztatta a férfi.

A fekete szarvasgomba (Tuber melanosporum) a világ második legdrágább szarvasgombafajtája, a legdrágább a fehér szarvasgomba, amelyet isztriai szarvasgombának (Tuber magnatum) is neveznek.

Dunbar a teljesen organikus termesztésnek tulajdonítja rekordméretű gombáját. – Sok nagyméretű gombám van idén, gyanítom, hogy azért, mert az organikus termesztésre összpontosítok, semmiféle műtrágyát, növényvédőt nem használok – hangsúlyozta.