hirdetés

Egy Földhöz hasonló méretű, és a mi Napunkhoz hasonló csillag körül keringő bolygót talált a NASA Kepler missziója, jelentették be csütörtökön. A Föld 2.0-nak becézett, de egyébként Kepler-452b-nek elnevezett bolygó épp a megfelelő távolságra van a saját napjától ahhoz, hogy lakható legyen – tehát a csillag lakható zónájában van –, mert nem kizárt, hogy van a felszínén folyékony halmazállapotú víz. Azt már régóta tudjuk, hogy létezhetnek a mi naprendszerünkön kívül olyan bolygók, amelyeken lehet élet, de ezt az elméletet egészen mostanáig nem sikerült bizonyítani.

kepler 452b

A Kepler-452b-ről eddig ezt lehet tudni: körülbelül 60 százalékkal nagyobb, mint a Föld; feltehetően egy kőzetbolygó, és nem egy gázóriás, mint a Jupiter; körülbelül 1400 fényévre van a Földtől; 386 nap alatt kerüli meg a saját Napját; a bolygó és a csillag, ami körül kering, körülbelül 6 milliárd éves, 1,5 milliárd évvel idősebb, mint a mint a mi Napunk; a Föld 2.0 hivatalos neve azért végződik b betűre, mert ez a második bolygó a csillagjától számolva, ami egyébként a Hattyú csillagképben van; még soha nem találtak olyan bolygót, ami ennyire hasonlított volna a Földhöz.

A NASA tudósai azt még egyelőre nem tudják, hogy van-e élet a Kepler-452b felszínén.

Félelmetes belegondolni, hogy ez a bolygó hatmilliárd évet töltött a csillaga lakható zónájában, ami több, mint amióta a Föld létezik. Ez elég jelentős idő ahhoz, hogy élet alakuljon ki valahol a felszínen, ha minden, az élethez szükséges feltétel adott – mondta a sajtótájékoztatón Jon Jenkins, a Kepler misszióval begyűjtött adatok vezető elemzője.

Natalie Batalha, a NSA egyik vezető kutatója szerint körülbelül 50 százalák az esélye annak, hogy a Kepler-452b egy kőzetbolygó, ami a jelenlegi tudásunk szerint az egyik előfeltétele annak, hogy az élet létrejöjjön.

A kutatók Kepler-452b-n kívül még 11 Földhöz hasonló bolygót találtak a közelmúltban, de egyik sem kering egy olyan csillag körül, amely a mi Napunkhoz hasonló lenne. A Föld 2.0 jelenleg 10 százalékkal több energiát kap a saját csillagától, mint a Föld a Naptól, de a tudósok szerint 1,5 milliárd év múlva a Föld is pont ennyi energiát kap majd, tehát a Kepler-452b tulajdonképpen a Föld távoli jövőjét is megmutathatja.