hirdetés

Nem ad pengésdrótot Magyarországnak egy német cég. Igaz, félmillió eurós üzlettől, azaz majd 150 millió forintos bevételtől esett el az a német vállalkozó, akinek a cége NATO-kerítést gyárt. A német beszállító ugyanis nagyon veszélyesnek tartja a NATO-kerítést, és nem akarta, hogy az ő termékétől szerezzenek sérüléseket a menekültek.

kerítés migráns

Úgy tűnik, Németországban nem csak a pénz számít a vállalkozásoknak. Az emberség is döntő. Így fordulhatott elő, hogy a pengésdrótot, azaz a NATO-kerítést, amellyel a magyar kormány a három méter magas határzárát vértezi fel a déli végeken szinte mindenhol, nem szállítja le a német gyártó cég. A NATO-drót ugyanis igen komoly sérüléseket tud okozni, kegyetlen, akár halálos sebeket is szerezhet az, aki megpróbál átmászni rajta. A magyar kormány július közepén pontosan ilyen kerítésre írt ki pályázatot több országban is.

Talat Deger, a neuköllni Mutanox-gyár tulajdonosa, pont az említett okok miatt döntött úgy, hogy ő nem él Magyarország 500 ezer eurós ajánlatával, és nem szállít a határ menti kerítés felállításához drótot – írja a Berliner Zeitung. Ahogy Deger mondja, a NATO-kerítés a bűnözők megállítása érdekében van, nem az olyan menekültek megfékezésére kell használni, akik gyerekükkel a karjukon próbálják meg átmászni a kerítést.

A német NATO-drót-gyártó cég tulajdonos nem akarta, hogy az ő lelkén száradjon bármelyik migráns megsebzése. Deger hangsúlyozta, hogy éjszaka ráadásul nem is látják jól a kerítést a menekültek, és olyan sebeket szerezhetnek rajta az emberek, amelyekbe akár bele is halhatnak.

A Berliner Zeitung megjegyzi, hogy ha mindegyik gyár vissza is utasította volna a dróthengerek szállítását Magyarországnak, sajnos a NATO-kerítés akkor is beszerezhető az E-Bayen, egy 50 méteres, feltekert darab kevesebb mint 30 euróba kerül.