hirdetés

Olvadozó utcák, szó szerint gyilkos hőség tombol Indiában, az elmúlt hónapban közel 1700 ember halálát okozta, a héten már 47 fokra ugrott a hőmérséklet.

 

A dél-ázsiai ország kiterjedt részeit, köztük Újdelhit sújtja a májusi kánikula, ami az elmúlt héten elviselhetetlenné vált, nemhogy elérte a 40 fokot már közelebb jár az 50 Celsiushoz, a legtöbb helyen a hőmérő higanyszála 45 Celsius-fokig emelkedett, de van, ahol a héten 47 fokot mértek.

A hőség számos helyen áramkimaradásokat okozott. Hírügynökségi jelentések szerint a helyzet Andhra Prades és Telangana államban a legrosszabb. A BBC értesülése szerint az előbbi városban 1300-an, utóbbiban 340-en vesztették életüket május 18 óta.

india kánikula vonat

 

Az elmúlt héten, hétfőig több mint négyszázharminc halálos áldozatról érkezett jelentés, addig még nem érkezett meg minden adat a két legveszélyeztetettebb térségből, a mai napig azonban már közel 1700 áldozatról kapott hírt a kormány.

A hivatalos szervek arra szólították fel a lakosságot, hogy ne dolgozzanak hosszasan a napon. “Az áldozatok többsége a közvetlen napsugárzás kitett, 50 éven felüli kétkezi munkás volt” – mondta Andhra Prades állam katasztrófavédelmi szolgálatának egyik munkatársa. Delhi kórházai tele vannak a hőguta miatt kezeltekkel, akik súlyos szédülésre, fejfájásra panaszkodtak.

A hőség sújtotta térségben a hatóságok azt javasolják az embereknek, hogy nappal lehetőleg ne menjenek ki az utcára, hanem maradjanak otthon, ezt azonban sokan nem engedhetik meg maguknak.

Évente százak halnak meg a hőség következtében Indiában, az áldozatok túlnyomó többsége a szegények közül kerül ki. A halálozási arány idén a hirtelen fellépő hatalmas hőingadozás miatt ugrott meg, a hosszú nedves februári és márciusi időszak alacsonyan tartotta a hőmérsékletet, amit rögtön egy elképesztő májusi kánikula követett. Május különben a legmelegebb hónap Indiában, ekkor az átlaghőmérséklet 41 Celsius. Utoljára a dél-ázsiai országban ilyen gyilkos hőség 2002-ben és 2003-ban volt, akkor több ezer ember vesztette életét hőguta és kiszáradás miatt.