hirdetés

Mérgezés következtében elpusztult három, jeladóval is ellátott oroszlán Namíbiában, amelyek egy tavaly elkészült természetfilmben  a Vanishing Kingsben is szerepeltek.

NAMIBIA - Five female lions standing/lying on sand branches, with hills and blue sky in the background. (Photo Credit: ORF-Enterprise GmbH & Co/ Will & Liane Steenkamp)

A namíbiai környezetvédelmi minisztérium a hétvégén közleményben jelentette be, hogy a három oroszlán tetemét a napokban találták meg, és pusztulásukat mérgezés okozta. A kimúlt állatok az „öt muskétás” néven emlegetett oroszlánok közé tartoztak, amelyekkel 18 hónapon át forgattak egy dokumentumfilmet arról, hogyan élik túl ezek a ragadozók az olyan kemény életkörülményeket is, mint amilyen a namíbiai sivatagban tapasztalható. 

A Vanishing Kings című, egyórás HD dokumentumfilmet a Will és Liane Steenkamp házaspár írta és rendezte, a produkciót 2015 júliusában mutatták be.

A környezetvédelmi tárca közleményében arra utalt, hogy az oroszlánokat feldühödött falusiak mérgezhették meg, mivel a ragadozók a Windhoektől 280 kilométerre fekvő Kunene környékén a lábas jószágokat pusztították. A három állat megégett testét vadőrök találták meg. A minisztérium átadta az ügyet a helyi rendőrségnek, hogy indítson nyomozást a védett állatok törvénytelen megölése miatt.
A négyéves oroszlánok nagyon népszerűek voltak az odalátogató turisták körében, mivel cseppet sem tartottak az emberek közelségétől. Műholdas nyomkövetővel ellátott nyakörveik szintén elégtek, a tettesek nyilván így akarták eltüntetni a bizonyítékot – mondta el Flip Stander, a namíbiai sivatagi oroszlán megőrzési projekt alapítója, aki tavaly együtt dolgozott a filmesekkel.