hirdetés

A Mount Everest csúcsáról lefelé tartva meghalt egy magashegyi betegségben szenvedő, harmincöt éves holland hegymászó – közölte szombaton az expedíció szervezője. Az idei hegymászó szezonban ez az első haláleset a világ legmagasabb hegycsúcsának közelében.

eric-arnold mount evereest

Paszang Purba, a katmandui Seven Summit Treks munkatársa elmondta, Eric Arnold szombatra virradó éjszaka halt meg. A hegycsúcsról társaival együtt leereszkedő hegymászónál megfelelő mennyiségű palackozott oxigén volt, azonban folyamatosan gyengeségre panaszkodott, és a kilencszáz méterrel a csúcs alatt fekvő, négyes táborban meghalt.

Purba azt is elmondta, hogy a továbbra is a 8848 méter magas csúcs közelében tartózkodó hegymászó csapattal nagyon rossz az összeköttetésük, így egyelőre nem tud többet Arnold halálának körülményeiről. Több napig is eltarthat, mire a holttestet le tudják vinni a lejtőkön, és ehhez több emberre is szükség lehet.

A Rotterdamból származó Arnoldnak ötödik nekifutásra sikerült meghódítania a Mount Everestet. Egy helyi televíziós csatornának egy idén készült interjúban azt mondta, gyerekkori álma volt, hogy feljuthasson a világ tetejére. A beszélgetésben hangsúlyozta, tisztában van vele, hogy a balesetek kétharmada a visszaúton történik, és az expedíció legveszélyesebb része még hátravan, amikor a legtöbben már úgy gondolják, elérték a céljukat.

Ausztrál médiaértesülések szerint szombaton egy ausztrál hegymászó is életét vesztette a Mount Everesten.

Az NTB norvég hírügynökség szerint egy 45 éves norvég nőt két serpa segített le a hegycsúcsról szombaton, miután hóvakságot kapott.