hirdetés

A törölközők magukba szívják a nedvességet, amivel ideális táptalajt jelentenek a baktériumok szaporodásához, ráadásul a lakás azon részen használjuk őket, ahol legtöbb a kórokozó – derül ki egy friss kutatásból, amely a törölközők 90 százalékán emésztőrendszeri megbetegedést okozó baktériumot talált.

 bathroom

A törölközők számítanak baktériumok szempontjából a legveszélyesebbnek a lakásban – figyelmeztetnek a szakértők. Ez a konyhában és a fürdőszobában használt darabokra egyaránt vonatkozik. A problémának két oka is van: az egyik, hogy ebben az anyagban sokáig megmarad a nedvesség, a másik pedig, hogy egyébként is ezek a kórokozóktól leginkább hemzsegő helyiségek. Az Arizonai Egyetem kutatói székletbaktériumot találtak az általuk megvizsgált konyhai törlők 89 százalékán, E. coli-t pedig 25,6 százalékukon. A kéztörlésre használt törlők akár nyers hússal is kapcsolatba kerülhetnek, a magas arány valószínűleg ennek tudható be.

A fertőzés könnyen átvihető a kézről a törlőre, onnan pedig a többi ételre, s végül a szájba. A fürdőszobai törölközők pedig különösen veszélyesek, amennyiben több személy is használja őket –fogalmazott a szerzőként közreműködő Charles Gerba. A problémát sajnos a mosógép sem oldja meg, hiszen a vizsgálatok szerint a kórokozók túlélik a mosást és a szárítást is. „A kólibaktériumok, az E. coli és a szalmonella újból tenyészni kezd az anyagban a száradást követően” – figyelmeztetnek a szakemberek, akik a fertőtlenítőszerben történő kétperces áztatást tartják hatékony módszernek. Anthony Hilton professzor, az Aaston Egyetem munkatársa hozzátette, hogy az alacsony mosási hőmérséklet korántsem mindig pusztítja el a baktériumokat. „A legtöbb ilyen mikroorganizmus az emberi testhőmérsékleten, 36-37 Celsius fokon tenyészik a legszívesebben. A 30 fokos mosás tehát nem sokat ér ellenük” – összegezte Hilton.