hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet a WHO a védőoltások általánossá tételét sürgette hétfőn a kanyaró európai terjedésének megfékezése érdekében. Hét hónap alatt 41 ezren lettek betegek.

 

kanyaro-1-e1488871117679A 2018 januárja és júniusa között több mint 41 ezren kapták el a kanyarót , s a betegség csak e hat hónap alatt 37 életet követelt. Összehasonlításképpen: tavaly összesen 23 927 megbetegedést – a 2016-os adat négyszeresét és 35 halálesetet regisztráltak.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója szerint a megbetegedések számának drámai növekedését és kiterjedt járványokat tapasztalnak. A megbetegedések elszaporodása részben a rutin jellegű védőoltások elmaradásának számlájára írható, különösen egyes társadalmi peremcsoportokban.

A szervezet felszólította a térség 53 országát, hogy fokozza a betegséggel szembeni immunizálási erőfeszítéseit. A WHO szerint a nagyobb kitörések megelőzésére legalább 95 százalékos lefedettség szükséges.

Hét európai országban – Franciaországban, Grúziában, Görögországban, Olaszországban, Oroszországban, Szerbiában és Ukrajnában – 2018 első félévében meghaladta az ezret a kanyarós megbetegedések száma. Csak Ukrajna – több mint 23 ezer megbetegedéssel – több mint felét adja az Európában regisztrált összes kanyarós esetnek, ami a védőoltások utóbbi években tapasztalt csökkenő számának tulajdonítható. Szerbiában volt ugyanakkor a legtöbb halálos eset, 14.

A kanyaró erősen fertőző betegség, cseppfertőzéssel terjed, az esetek többségében ugyan gyógyítható, de halálos kimenetelű komplikációk is előfordulhatnak. A WHO szerint különösen veszélyeztetettek a be nem oltott kisgyermekek és a várandós nők.