hirdetés

Bár hangzatos ígéretek voltak a kormány részéről. Bár bemutatták a sikeres életpályamodellt. S szerte szét kürtölték, hogy mennyire sikeres a külföldre vándorolt magyarokat hazahozó program. Nos a valóság egészen más egészségügyben. Az idei első fél évben sem állt meg ugyanis az egészségügyi dolgozók elvándorlása Magyarországról – derült ki az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ  adataiból.

egészségügy

Június végéig összesen 912 külföldi munkavégzéshez szükséges hatósági bizonyítványt állítottak ki az egészségügyi dolgozók számára, legtöbben az Egyesült Királyságba (229) és Németországba (220) készültek. Száznál többen jelölték meg célországként Ausztriát, de sokan terveztek írországi, svájci és svédországi munkavállalást. A tavalyi év egészében 1943 bizonyítványt állított ki a hivatal.

Az ENKK tájékoztatása szerint a hatósági bizonyítványt kérők száma a migrációval kapcsolatban korlátozottan alkalmazható indikátorként, mivel nincs információjuk arról, hogy a bizonyítvány birtokában valóban vállaltak-e külföldön munkát. A bizonyítványt kérők között vannak azok a hazánkban diplomát szerző külföldiek is, akik hazatérnek, emellett a hatósági bizonyítványt nem első alkalommal kérők, vagyis a megújítók is.

A központ az első fél évben hatósági bizonyítványt állított ki 415 orvosnak, 259 ápolónak, 114 fogorvosnak és 33 gyógyszerésznek. Nyolc szülész is azt tervezte, hogy elmegy Magyarországról, az ENKK a többi (83) dolgozót az egyéb kategóriába sorolta. Elsősorban továbbra is a fiatalok mennek külföldre: a 25–29 éves korosztályból 199-en, a 30–34 év közöttiek közül 192-en adtak be kérelmet. Az idősebbeknél ennél alacsonyabb szint jellemző. Az ENKK statisztikái szerint az első fél évben elsősorban a belgyógyászok, a sebészek és az aneszteziológusok kértek hatósági bizonyítványt, de számos háziorvos, valamint csecsemő- és gyermekgyógyász is úgy gondolta, hogy külföldön próbál szerencsét.

Ugyanakkor a kivándorlással ellentétes folyamatok is zajlanak. Az ENKK az első fél évben 148 külföldön szerzett egészségügyi szakképesítést, szakképzettséget ismert el (döntő többségében magyarokét), többet, mint 2014 egészében.