hirdetés

Hivatalos. Klein Dávid a magyarok között elsőként oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül elérte a Himalájában található Annapurna 8091 méter magas csúcsát nepáli idő szerint vasárnap kora délután – közölte az expedíció kommunikációjával foglalkozó cég.

Klein a hegyen

A világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsából az Annapurnán és a K2 csúcsán nem járt még magyar hegymászó, így Klein Dávid az első magyar, akinek a Johnnie Walker Annapurna Expedíció során sikerült meghódítania a csúcsot – olvasható a tájékoztatóban.

A magyar hegymászó a vasárnapi csúcstámadás után 7100 méter magasságban töltötte az éjszakát a 4-es táborban, majd hétfőn ereszkedett le az Annapurna legveszélyesebb részén, a Cross kuloáron keresztül az alaptáborba.

Biztonságban vagyok az alaptáborban, és innen megerősítem, hogy május elsején elértem az Annapurna csúcsát oxigénpalack nélkül – közölte Klein telefonon.

Nagyon nehéz volt az út felfelé és lefelé is, ezért a 4-es táborban megpihentek vasárnap éjszaka német hegymászótársával, Jost Kobusch-sal.

Nagyon köszönöm a kedves szavakat, hamarosan jövök a részletekkel, de most igyekszem aludni legalább 10 órát – idézte a tájékoztató Klein Dávid hegymászót.

Klein Dávid már négy 8000 méter feletti csúcsot ért el: a 8035 méteres Gasherbrum II.-t, a 8201 méteres Cso-Ojut, valamint a 8156 méteres Manaslut a 8091 méteres Annapurna követte. A magyar hegymászó márciusban indult az expedícióra, és a tervek szerint május közepén utazik vissza Magyarországra.