hirdetés

Megérkezett a hideg
2015-07-08 14:55

Jön a hideg. Legalábbis az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb riasztási térképe szerint az ország nyugati járásaiban erős széllökésekkel, zivatarral, felhőszakadással érkezett meg a vihar.

vihar 1

A hidegfront északnyugat felől éri el Kárpát-medencét, ami az éjféli órákban az Alföld délkeleti részét is elhagyja. A front előtt, illetve a fronton kialakuló zivatarokat akár 90-100 km/h-t meghaladó szélrohamok is kísérhetik, lokálisan nagyméretű jég is előfordulhat.

Szerdán a kora délutáni órákban főként a nyugati országrészben már várhatóan megjelennek az első intenzívebb zivatarfelhők, de a Dunántúlon és középső országrészben is egyre kedvezőbb a légállapot zivatarok kialakulásához. Az északnyugat felől délkelet felé helyeződő hidegfront az éjszakai órákban hagyja el a keleti határainkat. A front mentén több helyen számítani lehet 80 km/h-t meghaladó széllökésre. Heves zivatarok várhatóan a fronton és a front előtt is kialakulnak, melyekhez károkozó szélroham (> 90, 100 km/h), nagyméretű jég (jégátmérő > 2-3 cm) társulhat. Helyenként felhőszakadás is valószínű, rövid idő alatt 20-40 mm-t meghaladó csapadékkal.
Szerdán a Dunántúl északnyugati felén 24-26, másutt még 26-31 fok közötti átlaghőmérséklet valószínű. Csütörtökre mindenhol visszaesik a hőmérséklet.