hirdetés

Egyelőre még nem mondtak fel a győri kórház sebészei, csak elkeseredett hangvételű levelet írtak. A Kisalföldnek cáfolta a kórház vezetése azt a hírt, miszerint felmondtak volna a sebészek. Tény, hogy itt is vannak gondok, mint más egészségügyi intézményben.

győri kórház

Az esti órákban a győri kórház főigazgatója egyeztetett Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárral is a helyzet lehetséges rendezéséről, ami mindenkinek az érdeke. Mint megtudtuk, elkeseredett hangú levelet írt alá tizenhat győri sebész még a decemberi ünnepek előtt, s kérték az ügyeleti pótlékaik újragondolását. A túlterheltségre hivatkoztak többek között, ami abból fakad, hogy nemcsak a baleseti és idegsebészet, hanem az általános sebészet is regionális feladatot lát el. Ezt azt jelenti, hogy a Nyugat-Dunántúl összes súlyos esetét a győri sebészeknek kell fogadniuk – többek között az ügyeleti idejük alatt is. Vélhetően a levélben utalás szintjén, egy félmondattal a felmondás legvégső lehetősége is felmerült, de Oláh Attila sebész főorvos határozott állítása szerint osztályának egyetlen orvosa sem szeretne felmondani és elmenni. Nyilvánvalóan súlya van ugyanakkor annak, hogy a levél alján tizenhat név szerepel.

Kettős minőségemben kell most a helyzetet megítélni – mondta Oláh professzor, aki a Petz Kórház orvosigazgatója is. – A sebészet osztályvezető főorvosaként pontosan tudom, hogy kollégáim milyen munkát végeznek és mennyiért. Másrészt viszont kórházi vezetőként kell a kérésüket reálisan átgondolni. Úgy, hogy az ellátás biztonsága és az ügyelet biztosítása nem lehet kérdés.

Az ügyeleti pótlékok megbeszélésére szerda délután került sor a kórházban. Miközben a tárgyalás folyt az érintett orvosok és a kórházi vezetés között, kiszivárgott a felmondásról szóló hír. Ott és akkor valamennyi orvos nyilatkozott arról, hogy nincs valós felmondási szándékuk.

A helyzet ettől nyilván nem oldódik meg, hisz a bérfeszültség ott maradt a sebészeti osztályon. Dr. Tamás László János, a kórház főigazgatója úgy fogalmazott: neki a sebészek kérését annak fényében kell átgondolnia, hogy az valamennyi, ügyeletben lévő orvost (nem csak sebészt) érint. Az ügyeleti pótlékot tehát csak úgy lehet felemelni, ha azt mindenki megkapja. Ez a forrás azonban nem áll rendelkezésre, így megállapodás szerda délután nem született.

Ezután robbant a hír, miszerint felmondtak a győri kórház sebészei – egy orvos kivételével. A kórház vezetése azonban Kisalföldnek cáfolta, hogy felmondtak volna a sebészek, mint kiderült: az ügyeleti díjaik rendezését szerették volna elérni, ezt egy elkeseredett hangú levélben tették szóvá.