hirdetés

Ha a mediterrán étrend jegyében bőségesen fogyasztunk olívaolajat, zöldségeket, gyümölcsöket, halat és teljes kiőrlésű magokat, jóval kisebb az esélyünk arra, hogy csonttörést szenvedünk. A menopauzán áteső nőket érdemes erre az étrendre biztatni, így a csípőcsonttörés esélye 29 százalékkal csökken.

mediterrán kaja

A német Würzburg Egyetem szakemberei szerint a mediterrán étrend alapjai védelmet jelentenek a csontritkulás ellen, ezért minden életkorban ajánlottak, de leginkább a menopauza idején, illetve idősebb korban érdemes erre váltani. A tanulmány során 90 014 nő adatait vizsgálták, és bizonyítást nyert, hogy azok, akik a leginkább a mediterrán étrend bűvöletében élnek, 29 százalékkal kisebb eséllyel szenvednek csonttörést. A csontritkulás világszerte több mint 8,9 millió csonttörést okoz évente, vagyis minden harmadik másodpercben sor kerül egy törésre: ezeknek egy része – egyéb egészségügyi körülmények miatt – akár halálos is lehet. A korábbi tanulmányok bizonyítják, hogy háromból egy 50 fölötti nő szembenéz csontritkulás okozta törésekkel, míg ötből egy férfi is találkozik élete során a problémával.

A bajor egyetem munkatársai 64 év körüli amerikai nők adatait vizsgálták, hogy a mediterrán diéta az ő esetükben is csökkentette a csontritkulás kialakulásának esélyét.

Az anyag a JAMA Internal Medicine című szaklapban került publikálásra.

(Forrás: Betegszoba)