hirdetés

Ítéletet hozott a veronai bíróság a 17 ember életét követelő buszbaleset ügyében. A balesetet túlélő buszsofőrt V. Jánost tizenkét év börtönre ítélték.

 

A veronai bíróság meghozta a magyar diákokkal teli busz balesetének ügyében. A tragédiát túlélő magyar sofőrt V.Jánost a legsúlyosabb és a kiszabható maximális ítéletet kapta, 12 évet.

Az ítélet nem jogerős, mivel a férfi ügyvédei fellebbeztek ellene.

A pert az áldozatok családtagjai figyelemmel kísérték mindvégig. Sokan elégtételt éreznek a mostani döntés után, bár szeretteiket már ez sem hozza vissza soha.

Szendrei Endre, akinek unokahúga veszítette életét a balesetben a portálnak azt mondta: Elégedettek vagyunk azzal, hogy a bíróság átérezte a tragédia súlyát és nem hagyta futni a felelőst.

Mint ismeretes 2017. január 20-án késő délután indult hazafelé a Pizolit kft. Setra típusú autóbusza két sofőrrel és ötvennégy további utassal, köztük a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjaival. V. János ült először volán mögé, pár óra vezetés után adta át helyét kollégájának, majd egy hosszabb pihenőt követően ismét V. János következett; a csere után másfél órával történt a baleset. V. Jánost korábban súlyos alvászavarral kezelték.

Az A4 autópályán Verona mellett a körülbelül száz km/h-ás sebességgel haladó busz üzemanyagtartályaiban 380 liter gázolajjal a szalagkorlátnak sodródott, majd jobb oldalával fékezés nélkül egy az autópálya fölött átívelő felüljáró tartópillérjének ütközött és kigyulladt.

Néhányan már az ütközéskor meghaltak, mások beszorultak, összesen harminckilencen viszont ki tudtak menekülni a roncsból; a boncolási jegyzőkönyvekből kiderül, hogy az áldozatok közül többen még éltek, amikor a lángok felcsaptak.

A tűzoltók csak a lángok megfékezése után jutottak be a roncsba, ekkor tudták kihozni a felismerhetetlenségig összeégett holttesteket.