hirdetés

Nemcsak a Sárga tengeralattjáró vár Liverpoolban, a Lenon Reptéren. Bármerre is indulsz, mindenütt sárga nárciszmező fogad! És egyáltalán nemcsak a kicsi angol kertekben tündököl. Az erdőszélen, az autópálya mellett vadon pompáznak.

Nárciszok-az-erdőszélen-Kép-László-MártaNem véletlenül sárga a tavasz és a tavaszi divat színe. Üdeséget, frissességet áraszt a hosszú tél után. Hát még amikor mindezzel a természetben találkozol. Bámultos nárciszmezők várnak Angliában mindenütt! Vadon nőnek és szaporodnak mindenütt.

 

A nárcisz az angolszász népek egyik kedvenc virága, a tavasz hírnöke. Nemesítik is, számukat nyolcezerre becsülik.

A szigetországban számtalan nárcisztársaság működik, amelyeknek a tagjai elhivatott kedvelői , termelői és lelkes nemesítői ennek a szép virágnak-mondta Bálint gazda.

 

A nárcisz a spárgavirágúak rendjébe, az amarilliszfélék családjába tartozó növénynemzetség. Nagyobbrészt trópusi vagy szubtrópusi, ritkán északi mérsékelt övi elterjedésű, hagymás vagy néha rizómás, sokszor tőlevélrózsás növények tartoznak ide.

A halálvirágnak tartották a görögök a nárciszt. A mitológia szerint Narkisszoszról kapta a nevét. A gyönyörű és meglehetősen öntelt görög fiú minden lányt visszautasított. Erre a sorsra jutott az egyik nimfa is. Ekhó bánatában a bosszúállás istennőjéhez fordult. Nemeszisz elátkozta Narkisszoszt: amikor az ifjú belenézett a víztükörbe, és meglátta magát benne, szerelmes lett – természetesen önmagába! Addig-addig gyönyörködött a látványban, hogy beleesett a vízbe, és megfulladt. E helyen nárciszok nyíltak.

Ez a kecses kis növény Magyarországra – olasz közvetítéssel – Mátyás király idején került.