hirdetés

Több iskolában is polgári engedetlenségben kezdenek a tanárok – derül ki a Tanárok a Tanárokért bejegyzéséből, miután a Belügyminisztérium három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát, mert éltek alkotmányos jogaikkal, a polgári engedetlenséggel. Így mára már 51 iskola kezdett polgári engedetlensége ezzel is jelezve kiállnak a kirúgott pedagógusok mellett.

 

A Tanárok a Tanárokért szerda esti bejegyzése szerint 18 intézmény jelezte, hogy a csatlakozik a polgári engedetlenséghez, de várhatóan mások is csatlakozni fognak hozzájuk. A Hvg.hu információi szerint a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban 13 tanár jelezte, hogy részt vesz az akcióban, a diákok pedig ülősztrájkot tartanak reggel, vagy be sem mennek az iskolába.

Csütörtök délelőtt 10 órára már 51-re nőtt az engedetlenségben részt vevő iskolák száma: többségükben budapestiek, de van közöttük zalaegerszegi, szolnoki, szentendrei és soproni intézmény is.

A budapesti Eötvös József Gimnázium több száz diákja az épület előtt tapssal köszöntötte az érkező tanáraikat arra válaszul, hogy szerdán kirúgták az egyik matematika–biológia szakos tanárt. Az akciót a diákok szervezték és így szerették volna jelezni, hogy megbecsülik a tanáraikat. Ezen kívül ülősztrájkba is kezdenek az iskolában és nem fognak bemenni a második, a harmadik és a negyedik órára.

A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium előtt napindító tüntetést tartottak csütörtökön , amelyen diákok és tanárok vegyesen vettek részt.

A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban csütörtökön és pénteken rendkívüli tanítási szünet lesz, mert annyian vesznek részt a polgári engedetlenségben, hogy a létszám nem éri el a jogszabályban előírt minimális feladatellátáshoz szükséges szintet – írja a Tanárok a Tanárokért.

A budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban reggel negyed 9 és 9 óra között ülősztrájkot tartottak a diákok.

Az Újpesti Babits Mihály Gimnáziumnál tanárok, diákok és szülők álltak élőláncba, hogy így fejezve ki szolidaritásukat a Kölcsey, Karinthy, Vörösmarty, Eötvös gimnázium tanárai mellett, mélységesen felháborodva a hatalom intézkedései miatt.A diákok később kivonultak az óráról és ülősztrájkba kezdtek.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium 36 tanára nem vette föl a munkát, egyetlen tanóráját sem tartja meg, és polgári elégedetlenségbe kezdett. Amint írták: „Így állunk ki az Eötvös, a Karinthy, a Kölcsey és a Vörösmarty gimnáziumokból kirúgott kollégák mellett, követeljük a tanítás szabadságát, és hívjuk fel a figyelmet a pedagógusok tarthatatlan helyzetére.”

A népszerű történelemtanár-író-blogger, a Jocó bácsiként ismert Balatoni József is polgári engedetlenkedett. Facebook-oldalán közölte, kiáll a tiltakozásuk miatt elbocsátott kollégái és diákjaik mellett, akiknek a döntés súlyosan sérti a tanuláshoz való jogukat. Akciójáról maga döntött, az sem diákjaim, sem kollégái, sem az iskola vezetősége, sem az iskolát felügyelő tankerület ellen nem irányul, sőt, az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszik.

A Gödöllői Török Ignác Gimnázium magyartanára, Varga-Urbán Zoltán egyedül kezdett polgári engedetlenségbe és bejelentette, hogy a csütörtöki óráit nem tartja meg. Mint írta: „Polgári engedetlenségemmel kívánom kifejezni azt, amiért évek óta küzdünk, és amit évek óta nem vesz figyelembe az oktatásirányítás: a diákok túlterheltségét; a XXI. század kihívásaira nem reagáló, elavult Nemzeti Alaptantervet; a rossz minőségű, hibás tankönyveket; a lassan tarthatatlanná váló pedagógushiányt; az önálló oktatási minisztérium hiányát; az oktatás szabadságának elvételét; a párbeszéd hiányát; a sztrájkjog kiüresítését; az oktatási környezet lepusztultságát; az oktatásban dolgozók túlterheltségét és megalázóan kevés bérét. Ezek mind, külön-külön is súlyos problémát jelentenek, együtt pedig lehetetlenné teszi a minőség oktatást, nevelést, sokszor csak gyermekmegőrzést tesz lehetővé.” Hozzátette, hogy a tiltakozását nem tantestületként, hanem egyedül, jogtudatos állampolgárként teszi és annak hátrányos következményeit vállalja.

Veszprémben 10 óra 10 perckor „sok-sok tanár” hallgatott el 10 percre. A Veszprém a közoktatásért Facebook-oldal azt írta: „Ma Magyarországon a belügyminiszter irányításával próbálják megtörni tanárok és diákok küzdelmét a szabad oktatásért!”

Erdős Virág költő petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett, a kezdeményezéshez már több mint száz alkotó csatlakozott csütörtök délelőtt.

Még a polgári engedetlenség meghirdetése előtt lapunknak a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola sztrájkbizottsága egy közleményben azt írta, hogy kilátástalannak érzik a helyzetet és szerintük csak egy megoldás lehetséges, ha a pedagógusok országosan összefognak az oktatás jövőjéért.

Az Újpesti Bródy Imre Gimnázium is csatlakozott a folyamatos gördülősztrájkokhoz, közölte az iskola egyik diákja.

A tanítás nagy része elmaradt, becsléseink szerint kétszáz diák csatlakozott a megmozduláshoz. Az engedetlenség alatt a diákok molinókészítéssel, énekléssel foglalták el magukat– tette hozzá.

A II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium tanulói szintén ülősztrájkkal demonstrálták szolidaritásukat a tanáraikért – értesítette lapunkat az iskola diákönkormányzata.

Az Ócsai Bolyai János Gimnáziumban a tantestület tagjai fekete öltözékben tartottak néma tiltakozást az intézmény aulájában a frissen kirúgott tanárok miatt. A tantestület egyik tagja azt írta : gyalázatosnak, szégyenteljesnek és aljasnak tartják, amit a jogaikért harcoló tanárokkal tesznek „a hatalom birtokosai és kihasználói”.

Ma Ti hiányoztok nekünk, holnap mi fogunk hiányozni Nektek!– fogalmazott.