hirdetés

Rohamosan csökken a Holt-tenger szintje, évente egy méterrel apad. Sok helyen már lubickolni sem tudnak az ideérkezők, csak egy-egy mobilzuhany alá állva fürdőzhetnek a bokáig érő vízben, aminek állítólag már a szaga sem valami kellemes.

holt-tengerIzrael, Jordánia és Ciszjordánia közös tengerének pusztulása az EcoPeace Middle East környezetvédő szervezet szerint az emberi kizsákmányolás miatt következett be, ráadásul jelentésükben azt írják, hogy a folyamat visszafordíthatatlan.

A régióban zajló építkezések a fogyasztói társadalom és a klímaváltozás következménye, hogy lassan búcsút mondhatunk a Holt-tengernek.

Az egyik természetes vízforrását a Jordán völgyében összegyűlt patakok vizeit a ’60-as években elirányították, ezzel építették ki Izrael vízhálózatát, ami a teljes lakosságot ellátja – áll a CNN elemzésében.

A Holt-tenger ásványkincseinek kiaknázásáért pedig a kozmetikai ipar és egyéb fogyasztási cikkek gyártása a felelős.

A régióban is érezhető a klímaváltozás, az egyre melegebbé, szárazabbá váló éghajlat miatt is gyors apadás következett be.

Jordánia és Izrael próbálja megmenteni a Holt-tengert egy 900 millió dolláros csatornaépítéssel, amely a tervek szerint a Vörös-tengerből fog 30 millió köbméter vizet pumpálni.

Silvan Shalom, Izrael energia- és vízügyi minisztere elmondta, hogy az 1994-es jordániai békemegállapodás után ez a legfontosabb megállapodás a két ország között. De a három évig tartó munkálatok sikerét ő sem tudta garantálni – írja a CNN.

A Holt-tenger végnapjaiban is özönlenek a turisták, hogy a sós vízben lebegjenek és gyógyuljanak. Az eddigi 34 százalékos sótartalma miatt egészségügyi és kozmetikai csodaszerként számon tartott Holt-tengeri víz egyes beszámolók szerint mára maróan sós lett, annyira, hogy az emberek kénytelenek védőfelszerelésben úszkálni a vízben.

A november eleji Jordániától Izrael partjáig tartó átúszáson a résztvevők is arcmaszkban és speciális úszószemüvegben mentek a vízbe. A 30 fős maratoni úszással a világ figyelmét próbálták felhívni az egyre csökkenő vízszintre.

A távot teljesítő egyik férfi azt mondta, hogy olyan érzés volt a Holt-tenger vízében úszni, mintha sósavval égetnék ki az ember szemét.

A haldokló Holt-tengerről fotósorozatot készítő német művész, Moritz Küstner elmondta, hogy mikor megkóstolta a vizet, az íze nem olyan volt többé, mint egy nagyon sós vízé, inkább mintha valamilyen mérgező folyadék lenne.

(Forrás, fotó: CNN)