hirdetés

Úgy tűnik, az Egyesült Államokban terjedőben van az alkoholfogyasztás korhatárára kitolódó cigarettavásárlás engedélye. Ettől az évtől a Hawaii-szigetek után a legnépesebb USA államban, Kaliforniában is tilos 21 év alattiaknak dohányterméket eladni.

cigaretta 21 felett

Csütörtökön lépett életbe a jogszabály, amely 18-ról 21 évre emelte a korhatárt a dohánytermékek birtoklására és élvezetére.

Felmentést a tilalom alól csak a fegyveres erők tagjai kaptak, akik továbbra is már 18 éves koruktól vásárolhatnak és szívhatnak cigarettát.

A márciusban elfogadott törvény minimálisan 400 dollárral rendeli büntetni azokat, akik dohányárut adnak el 21 éven alulinak, a visszaeső boltosok büntetése elérheti a 6000 dollárt is.

Kalifornia csak a második a dohányzás korhatárát felemelő amerikai államok sorában: a Hawaii-szigeteken már január óta tilos a dohányzás a 21 éven aluliaknak, és már többtucatnyi olyan nagyváros található az országban, köztük New York és San Francisco, amely saját területén szintén rendelkezett a korhatár felemeléséről.

A kaliforniai törvénytervezetet előterjesztő Ed Hernandez demokrata párti szenátor szerint a törvénnyel megelőzhető, hogy a kaliforniai fiatalok függővé váljanak, dollármilliárdokat lehet megtakarítani az egészségügyben, és életeket lehet megmenteni.