hirdetés

Már európaiakat is megfertőzött a rettegett Zika.  Három  brit állampolgárt fertőzött meg a szúnyogok által terjesztett Zika Dél- és Közép-Amerikában. Valamennyien visszatértek az Egyesült Királyságba – erősítette meg a brit egészségügyi minisztérium. A Zika emberről emberre nem terjed, de a fertőzöttek utódai nagy valószínűséggel valamiféle rendellenességgel születhetnek meg.

Zika vírus

A három turista Dél- és Közép-Amerikából érkezett haza, és mindhármuknál kimutatták a fertőzést. Kolumbiában, Suriname-ben, illetve Guyanában jártak – közölte az egészségügyi hatóság. A Public Health England honlapján közzétett tájékoztatóban egyébként az is szerepel, hogy ritkán, de előfordul, hogy a fertőzés szexuális úton terjed.

Ez azért lényeges, mert a Zika egyébként emberről emberre nem terjed, a fertőzött ember szúnyognak adja át a vírust, és az terjeszti tovább.

A fertőzés tünetei az esetek többségében enyhék, és maguktól elmúlnak, de néhány haláleset is előfordult miatta. Ennél ijesztőbb, hogy szinte bizonyosan fejlődési rendellenességet okoz, és felelős lehet a maradandó szellemi fogyatékossággal járó kisfejűségért vagy mikroefáliáért. Azért csak „szinte bizonyosan”, mert az egyébként már másfél millió fertőzésért felelős vírust csak azután hozták kapcsolatba a kisfejűséggel, hogy Brazíliában hirtelen megugrott az ezzel a rendellenességgel született csecsemők száma.

A fertőzésre nincs orvosság, megelőzésére pedig oltás, ahogy a többi, szintén az Aedes, vagyis egyes tigrisszúnyogok által terjesztett betegségek ellen sincs. Ezért az egészségügyi hatóságok világszerte azt ajánlják, hogy a várandós vagy gyermekvállalást tervező nők ne utazzanak az érintett országokba, vagy legalábbis nagyon vigyázzanak arra, hogy elkerüljék a szúnyogcsípéseket. Maga a szúnyog egyébként jelen van Európában, de egyelőre nem mutattak ki olyan megbetegedést, amelynek esetében a fertőzés itt történt volna.