hirdetés

Nyolc hónapig éltek a vulkáni kráternél a tudósok, hogy teszteljék a marsi mindennapokat. A 6 tudós, a NASA-kísérlet keretében a Mauna Loa vulkán oldalán épített kupolában voltak bezárva.

nASA

A bázist 2400 méter magasan, teljes elszigeteltségben hozták létre, ahol élniük kellett a tudósoknak. Nyolc hónap után a most vasárnapi volt az első alkalom, hogy űrruha nélkül léphettek ki a friss levegőre. A NASA közben pedig folyamatosan vizsgálta a viselkedésüket.
A vulkánra épített, légmentesen elzárt űrbázis teljesen olyan légkört teremtett nekik, mintha az űrben lennének. Mikor kinéztek az ablakon, csak a lávamezőket és a hegyeket látták.
Jocelyn Dunn a csoport egyik tagja azt mondta, hogy nagyon király újra érezni a szél fúvását a bőrén. Ugyanakkor legelőször volt bennük valami félelem, hogy védőruha nélkül mozdulnak ki, mert olyan sokáig tettek úgy, mintha a Marson vannak, hogy már beléjük rögződött.
Az itt gyűjtött megfigyelések alapján a NASA-nál meg előre tudják majd tervezni, hogy az űrhajósok egy Mars-misszión mennyire fognak majd befordulni az elzártságtól és milyen kommunikációs problémáik lehetnek.