hirdetés

Magyarország igencsak le van maradva a modern kori, új, gyógyászati szerek engedélyezésének területén, úgy tűnik. Már a szomszédaink, a mostanság sokat támadott Horvátország is beelőzött minket, hisz akárcsak számtalan államban az USA területén, náluk is lehet marihuánát venni orvosi recept alapján. Az eset előzménye az volt, hogy egy beteg férfi termesztette magának otthonában a fájdalomcsillapító hatású marihuánát, és elfogása hatalmas botrányt váltott ki.

orvosi marihuana

A horvát egészségügyi államtitkár be is jelentette a nagy hírt. A THC-tartalmú termékeket legfeljebb harmincnapos gyógykezelésre elegendő mennyiségben ezentúl felírhatja az orvos Horvátországban. Így a horvátok a 13-ik reform gondolkodású ország. Az Európai Unió 28 tagállamából már 12-ben– Ausztriában, Csehországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szlovéniában – engedélyezték a marihuána terápiás jellegű alkalmazását.

A marihuána az indiai kender szárított kendervirágzata, amely fő összetevője a THC, vagyis tetrahidrokannabivarin. A THC amellet, hogy pszichoaktív szer, erős fájdalomcsillapító, nyugtató- és étvágygerjesztő szer is. Ezért már több államban legalizálták a fogyasztását elsősorban rák, AIDS, Parkinson-kór, vagy sclerosis multiplex betegségben szenvedők számára.

Horvátországban azután lett téma az orvosi marihuána legalizálása, miután egy súlyos beteg férfit elkaptak, letepertek otthonában a rendőrök, és eljárás alá vonták, mert magának termesztette a kendernövényt. A férfi a marihuánából olajat készített, ami súlyos állandó izomfájásait, görcseit enyhítette és elviselhetővé tette.

Magyarország még nem gondolkodott el a THC legalizálásán. A jelenleg hatályos magyar törvények ugyanis tiltják a marihuána bármiféle használatát (beleértve az orvosi használatot is), terjesztését, és persze a termesztést is.