hirdetés

Aki azt gondolná, hogy Magyarországon diktatúraszerű élet van, az lehet, hogy téved. Öt évre börtönbe zárják ugyanis, és nyolc évig nem utazhat külföldre az a szaúd-arábiai újságíró, aki a Twitteren közzétett üzeneteivel a hatóságok szerint megsértette az uralkodócsaládot – közölte az Amnesty International. Az Amnesty szerint a hatóságok egyértelműen megsértették a nemzetközi jogot.

alaa brindzsi

A több lapban publikáló Alaa Brindzsit rendszerellenes izgatásban is bűnösnek találták, valamint úgy ítélték meg, hogy csorbát ejtett a hadsereg jó hírén azzal, hogy a biztonsági erőket azzal vádolta meg, hogy tüntetőket öltek meg Avvamíjában.

Az Amnesty International illetékese szerint Brindzsi annak a könyörtelenségnek a legújabb áldozata, amivel Szaúd-Arábia még a békés egyet nem értést is elnyomja. A jogvédő szervezet szerint a „mélységesen intoleráns” szaúdi hatóságok döntése egyértelműen sérti a nemzetközi jogot.

A szaúdi állami média nem számolt be az ügyről, ami egy terrorellenes törvényszék előtt zajlott. Szaúdi tisztségviselők sem kívántak nyilatkozni.

A Bizottság az Újságírók Védelméért nevű független szervezet szerint Szaúd-Arábia a harmadik legelnyomóbb ország a világon a sajtóban dolgozókkal szemben.

(Fotó: illusztráció)