hirdetés

Még ez is. A burgonya magas vérnyomást okozhat, ha sokat eszünk belőle. A nyugati ember étrendjének fontos része, ugyanakkor ha túl sokat fogyasztunk belőle – legyen akár sütve, főzve, pürésítve –, jó eséllyel a magas vérnyomással is számolnunk kell – derül ki egy friss kutatásból.

burgonya

Amennyiben hetente négy vagy annál több alkalommal eszünk krumplit, nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás. A héjában főtt, a főtt és a pürésített krumpli esetén 11 százalékkal, a sült krumplinál pedig 17 százalékkal nagyobb az esélye a magas vérnyomás kialakulásának. A Harvard friss kutatása azt is megállapította, hogy a burgonyaszirom meglepő módon nem növeli a kockázatot.

Nagyon fontos, hogy beszéljünk arról, hogy mi történik, ha a krumpli a legfontosabb köretté válik. Egyértelmű, hogy bizonyos betegségek kockázata nő, ha túl sok burgonyát fogyasztunk – mondja a kutatást vezető dr. Lea Borgi.

A kutatásban részt vevő dietetikusok szerint azonban valószínű, hogy nem maga a burgonya okozza a problémát, hanem mindaz, amivel elkészítjük: többek között pl. a tejföl és a bacon.

A szakemberek több mint 187 ezer férfi és nő étkezési szokásait és egészségét vizsgálták 20 éven keresztül. Ez alatt az időszak alatt a résztvevők többször is kérdőívet töltöttek ki az étrendjükről. A kutatás kezdetén egyik résztvevőnek sem volt problémája a magas vérnyomással.

A burgonyának a többi zöldséghez képest igen magas a glikémiás indexe, ami a vércukorszint hirtelen növekedését okozhatja, ami pedig magas vérnyomás kialakulását is vonhatja maga után. A szakember arra is rámutatott, hogy a kutatás nem bizonyítja egyértelműen, hogy a burgonyafogyasztás magas vérnyomást okoz, az összefüggés azonban tagadhatatlan.

A kutatás a BMJ című szaklapban jelent meg.