hirdetés

A finn egészségügyi miniszter szerint túl sok időt töltenek ülve honfitársai, úgy gondolja, ez az elhízás és az ebből adódó betegségek kialakulásának fő oka. „Ülj kevesebbet, érezd magad jobban!” röplapokkal arra buzdítja a kényelmeseket, hogy egészségük érdekében inkább állva egyenek, vagy kávézzanak.

sitting people Helsinki

 

Arra szeretné rábeszélni a finneket egészségügyi miniszterük, Hanna Mäntylä, hogy mindennapi tevékenységeiket, az evést, az olvasást, a tévénézést vagy a kávézást gyakrabban végezzék állva. Egészségügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a finneknél egyre több a hosszas üldögélés okozta betegség, köztük az elhízás, a szív- és érrendszeri, valamint a mozgásszervi problémák.

A brosúrában idézett tanulmányok kimutatták, hogy a finnek az ébrenlét óráinak átlagosan háromnegyedét ülve, fekve vagy mozdulatlanul állva töltik. Aki naponta hét órát az irodában ül, annál a korai halál kockázata minden további végigült órával öt százalékkal emelkedik – figyelmeztetett az egészségügyi minisztérium. Gyerekeknek egy óránál tovább nem lenne szabad ülniük.

„A túl hosszú ülés minden életkorban kerülendő” – tanácsolja a minisztérium. Az embereknek gyakrabban kellene nagyobb távokat futni, kerékpározni vagy a közlekedési eszközökön állni. Aki csak annyit tesz, hogy úti céljánál egy megállóval korábban száll le a buszról vagy a villamosról, és napi 300 méterrel többet fut vagy gyalogol, azzal évente már 150 plusz kilométert gyűjt össze – számolta ki a minisztérium.