hirdetés

Az EMMI idén is tervezi, hogy az AIDS és a HIV Világnapja alkalmából civilszervezetek bevonásával prevenciós és megelőző kampányokat indít. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága azután közölte ezt szerkesztőségünkkel, hogy megkérdeztük, idén kapnak-e a civilszervezetek pénzt az AIDS- és a HIV-kampányokra.
HIVAz Esti Újság úgy tudta, hogy tavaly volt 15 millió forint arra, hogy kampánnyal, prevenciós promóciókkal hívják fel a súlyos betegségek veszélyeire és megelőzésére az emberek figyelmét. 2010 és 2014 között azonban ilyen pályázat vagy minisztériumi támogatásra a civilek nem pályázhattak.

Két hete azt írtuk, hogy az AIDS és a HIV Világnapjára, azaz december 1-re, úgy tűnik, Magyarország nem készül semmiféle komolyabb prevenciós akcióval. Tavaly egy civilszervezet ugyan kapott erre 15 milliót, idén azonban lehet, hogy ugyanúgy, mint a Fidesz-kormány megválasztása után négy évig, erre most sem jut semmi pénz, pedig az AIDS- és a HIV-prevenció fontos lenne, különben jön az ugrásszerűen megnövekedett betegek száma a szakértők szerint, amely már így is emelkedésnek indult sajnos.

Az EMMI idén egyelőre nem döntötte el, hogy ad-e a civilszervezeteknek arra pénzt, hogy az AIDS és a HIV Világnap alkalmából prevenciós akciókba, figyelemfelhívó kampányokba kezdjenek. Legalábbis úgy tűnik, nincs ebben döntés. Pedig fontos lenne, hisz az elmúlt hat évben eddig csak tavaly adott az AIDS és HIV Világnapjára némi aprópénzt az illetékes minisztérium. Akkor is csak 15 milliót. A civilszervezetek állami pénz nélkül pedig nem tudnak önerőből kampányolni. Ráadásul ezen betegségek megelőzése, szűrése és az erre való figyelemfelhívás főként az államnak lenne az érdeke. Ezen betegek teljes gyógyulása ugyanis reménytelen, de a kezelésük is hatalmas pénzeket emészt fel.

Az EMMI-nek az alábbi kérdéseket tettük fel:
Az EMMI idén tervez-e támogatást adni a civilszervezeteknek, hogy az AIDS és a HIV betegségek terjedését, megelőzését minél szélesebb körben terjesszék, és hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy megelőzni könnyebb ezen betegségeket, mint kezelni? 
Ha lesz ilyen támogatás, az mikortól várható, és kiket vonnak be ebbe a figyelemfelhívó prevenciós kampányba? 
Tavaly, úgy tudjuk, volt hasonló támogatás, az miként sikeredett, és az elszámolások rendben voltak? 
2010 és 2014 között miért nem volt ilyen AIDS- és HIV-prevenciós kampányokra támogatás?

Az alábbi választ kaptuk az EMMI illetékeseitől, amit változtatás nélkül közlünk.

A 2010 decemberében a prevenciós munka támogatására az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a HIV/AIDS prevenció területén tevékenykedő civilszervezetek részére „HIV/AIDS megelőzése a civilszervezetekkel” címmel pályázatot írt ki. A pályázat keretösszege 15 millió forint volt, amelyből 8 db pályázat részesült támogatásban –írta az EMMI a válaszában.

A 2013. évben kiírt pályázat célja volt a magas HIV-fertőzési kockázatnak kitett közösségek tagjai között a kockázat ismertetése, csökkentése, továbbá az ehhez szükséges magatartásformák kialakítása, önkéntes szűrés, valamint tanácsadás lehetőségének biztosítása. A pályázat célcsoportja között szerepeltek az intravénás kábítószer-használók. 10 civilszervezet részesült összesen 15 millió forint keretösszegű támogatásban.

A 2015. évben a HIV/AIDS prevencióra rendelkezésre álló ágazati keretösszeget az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat kapta, HIV-szűrés és kapcsolódó tanácsadás megvalósítására. A feladat teljesítéséről szóló beszámoló még nem érkezett be az illetékes főosztályra.

A 2016. évi támogatás felhasználásáról jelenleg folynak az egyeztetések.

Fentieken túl az Egészségügyért Felelős Államtitkárság által biztosított támogatásból az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) által a 2014. és a 2015. évben is megvalósult a hazai intravénás kábítószer-használattal összefüggő fertőzések (HIV, hepatitis B, hepatitis C) éves előfordulásának felmérése.

2015-ben HIV-oktatás és a HIV-fertőzések gyakorisága és a társuló szexuális úton terjedő fertőzések felmérése (hepatitis B, hepatitis C, syphilis) megvalósult homo/biszexuális férfiak körében. Továbbá 2015-ben többek között megvalósításra került HIV-szűrés és kapcsolódó tanácsadás oktatása a Bőr-és Nemibeteg Gondozó hálózatban, a Kormányhivatal által működtetett anonim HIV/AIDS tanácsadókban, a HIV-fertőzötteket és AIDS betegeket kezelő egészségügyi intézményekben és civilszervezeteknél – írta Oláh Gyöngyvér, az EMMI Egészségügyi Államtitkárságának sajtóreferense.

Sajnos a statisztikák szerint az AIDS és HIV betegek száma növekszik, ami összeköthető azzal is, hogy az állam sajnálatos módon évek óta nem ad pénzt a civilszervezeteknek arra, hogy a betegségek prevenciós kampányait lebonyolítsák. Így a szakértők szerint Magyarországon az ADIS- és HIV-bomba államilag ki lett élesítve, azaz várható, hogy ugrásszerűen megnövekszik az AIDS és HIV betegek száma.