hirdetés

Lehet élet az Enceladuson
2018-07-02 20:36

No para. Mégis lehet más bolygókon is élet. Egy, a Naprendszerben található holdon az Enceladuson ugyanis találtak szerves molekulákat nem is egyet.

űrséta NASAA Cassini űrszonda által korábban begyűjtött adatok újbóli elemzésével kiderült, hogy összetett szerves molekulákat is tartalmaz az Enceladus jéggel borított óceánja. Ez is azt jelzi, hogy a Szaturnusz valóban parányi, csupán 505 kilométer átmérőjű holdján megvannak az élet kialakulásához szükséges alapanyagok – írta a National Geographic.

Egyszer már elemezték a Cassini adatait, de akkor csak egyszerűbb, öt szénatomnál kevesebbet tartalmazó vegyületeket mutattak ki, valamint ásványi anyagokat és hidrogént. A friss elemzés azonban tizenöt szénatomos molekulákat is felfedezett az óceánban.

Mindez nem azt jelenti, hogy tényleg van is bármilyen élet az Enceladuson. Arra viszont elég jó bizonyíték, hogy a Naprendszerben még egy égitesten megvannak az élet kialakulásához szükséges összetevők, és a megfelelő kémiai reakciók is megtörténhetnek a Földön kívül is.

Erre a felfedezésre nem került volna sor, ha az Enceladus jégpáncélján időnként nem keletkeznének repedések, amelyeken át párát lövell ki a hold a világűrbe. És persze kellett hozzá a Cassini űrszonda, amely 2015-ben áthaladt a kilövellt párán, és begyűjtött egy kis mintát. Ezt a fedélzetén lévő űrporelemző műszer és tömegspektroszkóp segítségével vizsgálták meg, hogy kiderüljön, mit tartalmaz.

A Cassini pályafutása tavaly szeptemberben véget ért,  amikor szonda alámerült a Szaturnusz felhőiben, és ezt az eszközt igazából nem is arra készítették fel, hogy az élet nyomai után kutasson. Frank Postberg, a friss tanulmány szerzője szerint az lenne a logikus következő lépés, hogy küldjenek egy űrszondát kimondottan az Enceladusra, hogy alaposabban megnézzék, mi zajlik az óceánjaiban.