hirdetés

Úgy tűnik, az elnök legyőzte a rákot. Jimmy Carter volt amerikai elnök bejelentette, hogy a legfrissebb vizsgálati eredmények szerint legyőzte a rákot, de ettől függetlenül egyelőre folytatják rajta a kezeléseket. Carternek sokat köszönhet hazánk, hisz ő rendelte el a magyar Szent Korona visszaszolgáltatását 1978-ban.

jimmycarter

Közleményben adta hírül Jimmy Carter, hogy a legújabb vizsgálatok szerint eltűntek szervezetéből a rákos sejtek.  Mint ismeretes,  az exelnöknél augusztusban állapították meg, hogy az igen ritka és súlyos melanomája van. A bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat megtámadta a máját és négy „nagyon kis foltban” átterjedt az agyára, ezért sugárkezelést kapott.

A 91 éves Carter vasárnap kiadott rövid közleményében közölte, hogy a legutóbbi agyi MRI-vizsgálatokon már nem kimutathatóak az eredeti vagy új rákos foltok jelei.

Carter a közlemény szerint háromhetente továbbra is immunkezelésen fog átesni. A volt elnököt eddig a sugárkezelés mellett egy újonnan forgalomba került autoimmun gyógyszerrel kezelték, ez utóbbit továbbra is szedni fogja.

Jimmy Carter májusban érezte először rosszul magát, amikor megfigyelő volt a guyanai választásokon. Májából augusztus 3-án egy 2,5 centiméteres daganatot távolítottak el, egy ugyanaznap elvégzett MRI-vizsgálat azonban megállapította, hogy a rák az agyára is átterjedt.

Ő rendelte el az USA elnökeként a Szent Korona 1978-ban történt visszaszolgáltatását Magyarországnak, amiért 1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal.

Visszavonulása után, 1982-ben a gyógyítás, a demokrácia és más nemes ügyek globális előmozdítására központot hozott létre Atlantában. Azóta is aktív politikai és emberbaráti tevékenységet fejt ki.