hirdetés

Lebukott a nagy túlélő
2018-12-19 22:46

Lebukott  híres túlélő. Bear Gryllst sokan ismerik a képernyőről, ahol rengeteg tanácsot ad nézőinek arról, hogy hogy lehet túlélni extrém terepen. Most kiderült, a tanácsai fabatkát sem érnek.

 

18968-BeargryllsEgy szakértő szerint, aki elemezte Grylls műsorait, sokszor még rosszabb helyzetbe is kerülhet a próbálkozó, ha megfogadja a tanácsokat. Bear Gryllsről meg egyenesen azt állítják, nem nagyon van joga tippeket adni az életben maradáshoz, hiszen nem sok képzettsége van ehhez. Igaz, ő volt a legfiatalabb brit, aki feljutott a Mount Everestre, valamint gumicsónakban átszelte az Atlanti-óceánt, itt azonban valós túlélési praktikákra nem volt szüksége, csak állóképességre. Szolgált a brit hadsereg különleges egységénél, az SAS-nál is, ahol szintén nem tanulta meg a dzsungelben való életben maradás képességeit, legfeljebb azt, hogyan viselkedjen háborús körülmények között.

Grylls trükkjeit Les Stroud elemezte; ő 28 éve oktatja túlélésre a katonákat. Stroud szerint Grylls szinte mindig futva közlekedik, ami a legrosszabb taktika ismeretlen terepen, hiszen egy bokaficam könnyedén a kaland és egyben az élet végét jelentheti. Bár a kamerák előtt jól mutat, az életben nem tanácsos vízesések alatt vagy folyókon átgázolni, hiszen ez szintén balesetveszélyes, ráadásul a hideg víztől gyorsan ki is hűlhet az ember. Arról már a munkatársai beszéltek, hogy sokszor nemhogy nem éjszakázott a szabad ég alatt, de a forgatás végén kényelmes szállodába vonult vissza a mester. Sőt, volt olyan is, hogy bár Gryyls állítólag egy vadlovat szelídített meg a műsorban, valójában az állat egy békés hátas volt, amit egy közeli farmról bérelte a forgatásra.

Egy amatőr videóban már korábban is lebuktatták a látszólag kietlen terepen tévelygő Gryllst: kiderült, hogy valójában pár száz méterrel odébb forgalmas autóút vezet:

Aki picit is kételkedő típus, már az elejétől fogva azon tanakodott, hogy ha Gryllst valóban helikopterről, egyes egymagában dobják le a kemény terepre, ki a fene veszi fel mindazt, amit ő csinál? Nos, volt kollégái erre is válaszoltak: operatőrök serege követte ő. Volt olyan, hogy még a tutajt is a munkatársak ácsolták neki, noha a filmben úgy szerepelt, mintha ő rakta volna össze.

A csalás vádjára a sorozatot adó Discovery először annyival reagált, hogy a biztonság és az egészség megőrzése előrébb való a virtusnál, később pedig újravágták a sorozatot, majd az epizódok elejére kiírták, hogy a szereplő néha segítséget is igénybe vett.