hirdetés

Elkapták a veronai múzeum milliárdos képeit ellopó bűnbandát. A tolvajok nagy részét Moldovában azonosították. A 17 darab képet még Veronából tavaly novemberben vitték el a bűnbanda tagjai. A gyanúsítottak közt van egy biztonsági őr is.

verona castelvecchio

Minden idők egyik legjelentősebb – átszámítva 4,5-6 milliárd forint összértékű – olaszországi műkincsrablása miatt 13 embert tartóztattak el. A gyanúsítottak elfogását Flavio Tosi veronai polgármester jelentette be kedden. 10 moldovait és három olaszt vettek őrizetbe, kilenc embert a Moldovai Köztársaságban, négyet pedig Olaszországban. Az elfogottak között van a múzeum biztonsági őre is, aki dolgozott a lopás estéjén.

A rablók november 18-án este törtek be a veronai Castelvecchio városi múzeumba. A múzeumzárás előtti percekben érkezett három álarcos, fegyveres rabló közül ketten a bejáratnál álló vagyonőrt arra kényszerítették, hogy vezesse őket a kiállítótermekbe. A harmadik megkötözte a pénztárosnőt, száját ragasztószalaggal tapasztotta be. A rablók elvitték világhírű művészek 17 művét, köztük Tintoretto öt képét, Jacopo Bellini, Pisanello, Mantegna, Peter Paul Rubens festményeit, a múzeum legértékesebb darabjait. Egyes festményeket kiszedtek a keretükből, és összetekertek, másokat kerettel együtt vitték el.

A bűnözők ismerték a múzeumot és tudták, mit akarnak elvinni – közölte Flavio Tosi veronai polgármester, aki szerint a rablók kelet-európai megbízóknak dolgoztak. A képeket a biztonsági őr autójával vitték el, majd ebből egy másik autóba szálltak át. A festmények összértéke 15-20 millió euró, azaz közel 6 milliárd forint.