hirdetés

Ferenc ismét felemelte a szavát. Mindenkinek le kell tennie a halált hozó eszközöket. Ezt mondta Ferenc pápa afrikai útjának utolsó és egyben legveszélyesebb állomásán, a Közép-afrikai Köztársaságban. Már három éve ezen részén Afrikának komoly vallási alapú harcok folynak a mai napig.

ferenc-afrika

Már több ezer embert öltek meg a vallása miatt a Közép-afrikai Köztársaságban. Körülbelül 460 ezren menekültek a szomszédos országokba, Kamerunba, Csádba és Kongóba. Ferenc pápa vasárnap délelőtt érkezett meg Banguiba, a fővárosba. Itt találkozott Catherine Samba-Panza ideiglenes államfővel és az ország diplomatáival. A találkozón azt mondta, hogy a béke zarándokaként és a remény apostolaként megbékélésre, a fegyverek letételére és a béke megszilárdítására bátorítja az országot. Reméli, hogy az új választásokkal új korszak is indul az ország életében.

A protestáns közösségek vezetőivel is találkozott a pápa, és meglátogatott egy menekülttábort is. A bangui miséje előtt pedig megnyitotta a Vatikánban december 8-án kezdődő Szentév legelső, afrikai kapuját, és közben azt mondta:

Mindannyian békét, irgalmat, megbékélést, megbocsátást és szeretet kérünk.

Banguiban este 9 órakor kezdődött a katedrális előtti téren az imavirrasztás. Hétfőn a pápa a helyi mecsetbe látogat, ahol az ország muszlim közösségének vezetőivel találkozik, és délután utazik vissza a Vatikánba.