hirdetés

A Párizs felé úszó alultáplált belugát a francia hatóságok étellel és vitaminokkal próbálták kínálni, de a jelek szerint nem kért belőle a nagytestű cet. Sőt a kedves is komor. Bízunk benne a beluga túl éli a francia kalandot.

A francia hatóságok szombaton azt tervezték, hogy vitaminokat adnak annak a beluga bálnának, amely felúszott a Szajnán, ám az alultáplált cet nem kért belőle. A nem éppen jó bőrben lévő bálnát először kedden szúrták ki a Párizson át a Csatorna-alagútba ömlő folyóban. Szombaton a francia fővárostól mintegy 70 kilométerre látták és északra tartott.

„Meglehetősen lesoványodott, és úgy tűnik, hogy gondjai vannak az evéssel” – állapította meg Isabelle Dorliat-Pouzet, a mentőakciót felügyelő normandiai Eure osztály vezető rendőrtisztje.

A mentők fagyasztott heringgel, majd élő pisztránggal próbálták meg etetni, de úgy tűnt, egyik sincs a kedvére, ezért vitaminokkal igyekeznek visszahozni az étvágyát. A tudósok egyelőre nem tudták megállapítani, hogy az állat bőrén megjelenő apró foltok az édesvíz hatása, vagy egészségügyi problémáknak köszönhető – írja a Guardian.

Pénteken Gerard Mauger, a GECC tengeriemlős-kutató intézettől azt mondta, annak ellenére, hogy a beluga bálna kifejezetten társaságkedvelő emlős, viselkedése nem változott, továbbra is rosszkedvű. Csak rövid időre emelkedik a víz felszínére, amit hosszú merülések követnek.
A belugák általában csak hideg sarkvidéki vizekben fordulnak elő, és bár ősszel délebbre vándorolnak, ilyen messzire nem szoktak merészkedni.
Nem ez az első eset, hogy bálna van a Szajnában. Nyár közepén egy tízméteres csukabálnát láttak úszni a hajósok a folyami édesvízben.

 

( Nagy Attila)