hirdetés

A brit királynő nem vízkeresztkor, hanem csak február 6-án szedi le a karácsonyfáját, aminek különös oka van. Ezen a napon halt meg a királynő édesapja VI.György.
Az angolszász hagyomány szerint a karácsonyfát január 6-án szokás leszedni, ekkor – Vízkereszt napján – ér véget ugyanis a karácsonyi ünnepkor 12 napja.

II. Erzsébet azonban egy hónappal tovább megtartja a feldíszített fát, amit csak február 6-án szednek le. A királynő saját hagyományának szentimentális magyarázata van: február 6-án van édesapja, VI. György király halálának évfordulója. A király 1952-ben ezen a napon hunyt el Sandringhamben, ahol a királyi család a karácsonyt tölti. A királynő minden évben vonattal utazik karácsony előtt a norfolki birtokra, és február elejéig ott is marad, hogy az évfordulót még ott tölthesse.

Ezért maradnak fent a díszek Sandringhamben, egészen addig, amíg II. Erzsébet és Fülöp herceg ünnepi vakációja véget nem ér. A sandringhami dekoráció a bennfentesek szerint sokkal visszafogottabb, mint a windsori kastély és a Buckingham-palota extravagáns dekorációja.

A királynő és Fülöp herceg mindig utolsóként hagyják el a birtokot karácsony után. A királyi család egyes tagjai nagyon hamar távoznak a közös ünneplés után, mások, például Vilmos herceg, Katalin hercegné és gyermekeik tovább időznek, hiszen az ő vidéki házuk, Anmer Hall is Norfolkban található. A 2019-es karácsonyon némileg felborult a szokásos menetrend: Fülöp herceget december 20-án saját kérésére kórházba szállították, szerencsére azonban éppen karácsony előtt visszautazhatott Sandringhambe. Harry herceg és Meghan Markle idén nem voltak jelen: a kis Archie-val Kanadában töltötték az ünnepeket. Vilmos és Katalin két nagyobbik gyermeke, György herceg és Sarolta hercegnő viszont már a felnőttekkel együtt részt vett a karácsonyi istentiszteleten.