hirdetés

A hazánkban honos szarvasmarhafajták ősének, a Budakeszi Vadasparkban élő őstulokállománynak született két kisborja. A Magyarországon őshonos gulya 2015-ben érkezett a rezervátumba, ahol az új jövevényekkel immár hatra bővült az őstulok egyedek száma.

őstulok borjúA borjak egészségesek, és már lábra is álltak, néhány hét múlva a látogatók is megnézhetik őket – közölte a park hétfőn.

Az őstulok a páros ujjú patások rendjébe és a tülkös szarvúak családjába tartozó, mára már kihalt faj, amelynek rekonstruálására több kísérletet is tettek. A budakeszi gulya a hortobágyi tenyésztési programból származó egyedekből áll. Az őstulok egykor Európa legnagyobb növényevője lehetett: 260-310 centiméteres testhosszával, 155-180 centi marmagasságával, 700-1500 kilogrammos súlyával és 80 centinél is nagyobb szarvával jóval meghaladta a ma élő legnagyobb bölények méreteit is.

Kihalt fajt rekonstruáltak

A kutatók barlangrajzokra és korabeli leírásokra hagyatkozva tettek kísérletet arra, hogy rekonstruálják az 1627-ben kihalt őstulkot, a „feltámasztás”  fő célja, hogy újra benépesítsék vele Európa vad ökoszisztémáit.

Az első kísérletet az 1920–1930-as években a Heck testvérek tették, és primitív jelleget hordozó, ősi fajok keresztezésével, több évtizedes munka során sikerült egy küllemre meglehetősen hasonló fajt „előállítaniuk”. Ám mivel ez a faj méreteiben még mindig elmaradt az őstuloktól, a 20. században számos újabb kísérlet vette kezdetét, mint például a Tauros-program vagy az Uruz-projekt. Ezek a kezdeményezések nem a Heck-marhát tenyésztették tovább, hanem különböző fajták pároztatásával igyekeztek őstulkot tenyészteni.

A vadaspark közleménye szerint a célhoz talán legközelebb jelenleg a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a Pentezugban 1997-ben létrehozott, minimális emberi beavatkozást igénylő bioszféra-rezervátumban zajló tenyésztési program áll, szakmai együttműködés keretei között innen érkezett Lupó, a bika, valamint Lavinia és Paulina, a két tehén is Budakeszire, ahol tavaly már született egy kicsinyük.

(Fotó: Budakeszi Vadaspark)