hirdetés

Közmunkásokat is vár a honvédség. A jelentkezés azonban a minisztérium szerint önkéntes, hisz  sem a megjelenés, sem a szerződéskötés nem kötelező – szögezte le a Honvédelmi Minisztérium. Azok, akik megfelelnek az alkalmassági vizsgán, azaz van lábuk és kezük, pestiesen mondva, és nem fogadják el az állásajánlatot, hónapokra kiesnek a közfoglalkoztatotti rendszerből, és elveszítik mostani munkájukat.

toborzás illusztráció

A HM kiemelte, hogy a sorkatonai szolgálat 2004-es megszűnésével a Magyar Honvédség önkéntes professzionális haderővé alakult át. Ennek nyomán a honvédség nem kötelez és nem is kötelezhet senkit arra, hogy akarata ellenére szerződést kössön, illetve a soraiba lépjen. Több mint 11 éve csak önkéntes alapon jelentkező katonákkal működik a Magyar Honvédség.

A Magyar Honvédség nyit mindenki felé, aki önként vállalja a szerződéses katonai szolgálatot, és érdekli a katonai életpálya lehetősége. A honvédség hosszú távú és biztos munkalehetőséget kínál a közfoglalkoztatotti programban dolgozók számára, míg a közmunka csak egy ideiglenes állapot. Aki megfelel az elvárásoknak és követelményeknek, a közfoglalkoztatotti bérnél jóval magasabb fizetést kap – hangsúlyozta a minisztérium.

Júliusban Vas, Fejér, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Veszprém, Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár és Békés megyében zajlik toborzás. A tájékoztatókon kizárólag a szerződéses katonai szolgálat vállalásának feltételeit, valamint a szerződéses katonák kötelezettségeit, járandóságait ismertetik – írta a HM, kiemelve: a megjelenés és a szolgálat vállalása nem kötelező, ez egy lehetőség.

A Magyar Honvédség legénységi állományának utánpótlás-biztosítása, emellett a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra történő be-, illetve visszavezetése a cél – olvasható a HM közleményében.

Az azonban továbbra sem derült ki a HM közleményből, hogy ha valaki megfelel és mégsem akar katona lenni, annak mi lesz a sorsa a közfoglalkoztatási rendszerben? Azaz valóban elveszíti a közmunkáját emiatt, mint ahogy azt a Kisalföld is meglebegtette?

(Fotó: illusztráció)